Царско село прекъсва съществуването си в професионалния футбол. Това разкри собственикът на клуба Стойне Манолов след вчерашните ексцесии по време на мача с Локомотив София. “Царете” завършиха 1:1 на своя стадион след две изпуснати дузпи и изпаднаха във Втора лига.

“Да, Царско село направи три добри години в Първа лига. Дойде време обаче да кажем, че клубът престава да съществува и няма да участва в професионалния футбол следващия сезон. Обявяваме го сега, за да дадем възможност на БФС да попълни групата както намери за добре”, заяви Манолов пред официалния сайт на клуба.

“Инвестицията на пари в българският футбол е най-лесния начин да ги загубиш. Няма почва да развитие. Хабят се нерви и средства. Все пак трябва да признаем, че имахме достатъчно добри моменти в елита, а и преди това, когато бяхме част от Втора лига. Искам да благодаря на всички футболисти, треньори и служители на Царско село, които през този период бяха част от клуба и отбора и даваха всичко от себе си на терена и извън него. Специални благодарности на треньорите Никола Спасов, който за съжаление вече не е сред нас, Любослав Пенев, Тони Здравков и Стефано Макопи. Открихме няколко много добри играчи, които минаха през Царско село и продължиха развитието си на по-високо ниво. Показахме, че може да се опълчваме на грандовете. Имахме успешни мачове с всички отбори от елита, дори и с най-силните. Ясно е, че футболът не е само пари, а и емоция. Опитахме всичко, за да оцелеем в последните няколко месеца, но за съжаление не се получи.

Вече отговорих по-горе, че в нашия футбол се губят пари и средства. Да, печелят се хубави емоции, но понякога това не е достатъчно. През годините инвестирах изключително и само лични средства. Наложи се за купя земя, да направя стадион, осветление и всичко необходимо, за да играем професионален футбол. Правех го от любов към футбола, защото той е огромна част от моя живот. До мен бяха много приятели, които ме подкрепяха. Какво още загубих ли? Загуби моето семейство, защото то бе най-ощетено от това, че отделям толкова време, нерви и средства за футбола. В името на футбола съм го лишавал от много неща, за което съжалявам”, каза още Стойне Манолов.

Босът на Царско село коментира и скандала от последните минути на мача с Локомотив София, когато влезе на терена и започна да блъска и удря Юсуфа Яфа, който искаше да бие дузпата в добавеното време на срещата.

“Първо искам да кажа, че съжалявам за това, което се случи. Не трябваше да се стига дотук, но вижте, когато един футболист не се съобразява с треньора, останалите си съотборници и с абсолютно никой аз не мога да го търпя. Получи се спор на терена между играчите, треньорите също казаха кой е определен да изпълни дузпата, но той не взе под внимание думата на треньора и своите колеги на терена. Не се съобрази с никого.

Аз бях наясно, че това е последната дузпа, която ще имаме възможност да изпълним като професионален клуб, но не от човек, който показва, че не уважава никого. Исках да завършим това приключение с победа, а Мартин Кавдански е дал много на нашия отбор и той заслужаваше да изпълни тази дузпа. Както видяхте, независимо от резултата в Благоевград, на терена футболистите играха до последната минута и искаха да спечелят мача, независимо, че реално всичко бе ясно в другата среща”, завърши Стойне Манолов.