Българският национален отбор записа една от най-срамните страници в своята история, след като допусна унизителна загуба с 2:5 при домакинството си на Грузия в мач от Лигата на нациите в неделя.

"Лъвовете", които афишираха амбиции за първото място в групата преди началото на турнира, остават само с една точка след два мача след равенството със Северна Македония в средата на миналата седмица.

От своя страна Грузия записа една от най-изразителните победи в историята си. Страната става член на УЕФА и ФИФА през 1992-ра година и изиграва първия си официален мач две години по-късно в квалификациите за Евро 96, където среща и България.

В следващите 26 години тимът отбелязва пет или повече гола в официален мач (ако не се броят контролните срещи) едва три пъти - победа над Уелс с 5:0 в Тбилиси през 1994, успех над Фарьорските Острови с 6:0 в гостуване през 2006 и вчерашния успех с 5:2 над България.

Само преди няколко дни грузинците се изправиха срещу футболното джудже Гибралтар, но успяха да се разпишат само четири пъти, а загубата на България в Разград можеше да бъде още по-тежка, ако съперникът ни не бе изпуснал дузпа в добавеното време.

След тези два резултата "лъвовете" на практика изгубиха шансове да се борят за първото място в групата си и да търсят класиране за Евро 2024 чрез Лигата на нациите, като единственият шанс остават квалификациите, където обаче задачата ще бъде далеч по-трудна.

Това означава, че е съвсем реална опасността България да не участва във финалите на десети пореден голям форум, като всички тези неуспешни кампании идват, докато Борислав Михайлов е президент на Българския футболен съюз.

България участва за първи път на голям форум на Мондиал 1962 в Чили, като най-дългата пауза след това е 12 години - между Световните първенства в Германия през 1974 и Мексико през 1986. Последното участие на "лъвовете" на голям турнир е преди 18 години - Евро 2004, а Михайлов застана начело на БФС година по-късно.