Тодор Неделев ще бъде транспортиран днес от Тбилиси до България с частен санитарен самолет. Аеропланът е оборудван с необходимата техника и медицински специалисти на борда. Заедно с национала ще пътува и лекарят на националния отбор Бисер Бочев, който е неотлъчно до него. Приятелката на Неделев – Анита Терзийска, най-вероятно ще се прибере с полет на редовните авиолинии, пише „Блиц“.

Както е известно, Неделев пострада тежко при автомобилна катастрофа в петък, 10 юни, малко след пристигането на националите в грузинската столица за мач от Лигата на нациите. 

Местният професор Шота Ингороква извърши сложна мозъчна операция, спасила живота на халфа на Ботев (Пловдив) и България.

Ангажирането на санитарния самолет струва  немалко пари. Според непотвърдена информация става въпрос за около 30 000 лева, които БФС е платил.

Лекарите са категорични, че Неделев скоро време не може да ползва нормални авиолинии заради по-голямото налягане в горните слоеве на атмосферата.  Именно поради тази причина той ще се придвижи до България с нисколетящ самолет.

„Много е важно обаче атмосферните условия да са благоприятни, за да може полетът да продължи спокойно – да е ясно времето, да не вали, да няма турболенции. Ако има някакви проблеми, самолетът ще бъде принуден да кацне в Истанбул. Дано днес няма никакви спънки.

 Поради тази неизвестност засега не може да се твърди категорично кога и точно къде ще се приземи санитарният аероплан - било в Бургас, Варна, Пловдив или София. Ще се реши в последния момент и в зависимост от въздушните условия. Всички стискаме палци и се молим Тошко да се върне нормално в родината ни“, заявиха източници на изданието. 

Те припомниха, че Неделев по принцип изпитва проблеми при летене със самолет, но лекарите са гарантирали, че ще му осигурят максимален комфорт.