Новакът в Първа лига Хебър (Пазарджик) записа изненадващ успех с 1:0 над Ботев (Пловдив) в първия мач от новия сезон на първенството. Капитанът на гостите Цветелин Тонев (77) бе точен за тима си след мощен удар от дъгата на наказателното поле, който не остави шансове на Хидайет Ханкич.

Успехът е още по-ценен за гостите от Пазарджик, тъй като бе записан на негостоприемния терен в пловдивския квартал „Коматево“. Канарчетата тръгнаха с амбициите да покажат добра игра преди сблъсъка с АПОЕЛ (Никозия) от Лигата на конференциите, но и днес, както в мача с Янтра (Габрово) преди седмица, атаката не бе на висота. Във ВИП ложата на стадиона бе и голмайстор номер 1 за националния отбор на България – Димитър Бербатов.

Преди началото на срещата капитанът на Ботев (Пловдив) Тодор Неделев получи наградата си за победител в престижната анкета „Футболист на футболистите“ за миналия сезон 2021/2022. Фланелка и букет пък получи легендата на Ботев Марин Бакалов.

Срещата започна без голови ситуации пред двете врати, като футболистите на „канарчетата“ бяха по-активни от гостите от Пазарджик, но пък не намираха правилното решение при последния пас. В 11-ата минута Хебър организира добра контраатака, при която Октай Хамдиев си нагласи топката на левия крак и стреля. Ударът му беше блокиран и топката стана лесна за улавяне за стража Хидайет Ханкич.

В 15-ата минута Хебър пропусна златна възможност да поведе в резултата. Страхотно подаване по земя на Хамдиев намери Ивайло Михайлов напълно свободен в наказателното поле. Нападателят на гостите овладя добре топката, но след това стреля слабо по земя, което позволи на Ханкич да плонжира и да парира удара.

Три минути по-късно меко подаване на Ннади в дълбочина намери Николай Минков. Последният се бе озовал на върха на атаката, но контролът над топката му изневери и Дебърлиев нямаше нужда да се намесва. В 23-ата минута Димитър Тонев показа техника и преодоля двама футболисти на Хебър, след което стреля към вратата. Шутът му беше блокира и „канарчетата“ стигнаха само до корнер.

В 32-ата минута Току направи самостоятелен пробив по десния фланг. Той тръгна от центъра, преодоля персоналния си пазач, след което влезе навътре към наказателното поле. Последва удар с левия крак, който обаче беше насочен право във вратаря Дебърлиев. В 34-ата минута Антоан Бароан си навлече гнева на феновете на Ботев заради пропуска, който направи. Па Конате подаде по земя около линията на вратарското поле, но френският нападател не нанесе най-добрия удар, на който е способен.

В 36-ата минута Виктор Генев засече с глава центриране от корнер на Николай Минков. Петър Дебърлиев обаче внимаваше и с плонж улови топката.

Второто полувреме започна със силен далечен удар на Дилан Мертенс, който беше твърде неточен. Същото направи и Точукву Ннади две минути по-късно. В 57-ата минута центриране на Минков намери Бароан в наказателното поле. Французинът нанесе ножичен удар, който в последния момент беше блокиран от защитник в зелено. Дебърлиев пък отново отрази слаб шут на Току в 60-ата минута. Секунди по-късно Току, този път от много по-добра позиция нанесе мощен удар, който стражът на Хебър спаси, запазвайки нулевото равенство в мача.

В 64-ата минута Ннади стреля опасно над вратата на Дебърлиев. В 71-ата минута футболистите на Ботев имаха претенции към главния съдия Станислав Тодоров за игра с ръка на Търтов в наказателното поле след центриране на Па Конате. Колегите на Тодоров ВАР не сигнализираха за нещо нередно в ситуацията и така до дузпа не се стигна.

В 74-ата минута Бароан си нагласи топка на левия крак и разтресе левия страничен стълб. При добавката Току опъна мрежата, но попадението му беше отменено заради засада. Крилото на Ботев бе в нередовна позиция при изстрела на Бароан. Противно да събитията на терена и по-активната игра на Ботев гостите от Хебър поведоха в резултата с гол на капитана Цветелин Тонев. Той беше точен в 77-ата минута с мощен удар от въздуха. Тонев намери топката по чудесен начин от дъгата на наказателното поле.

В 83-ата минута Емануил Манев бе много близо до това да удвои преднината на Хебър, но шутът му беше блокиран. От последвалия корнер голмайсторът Цветелин Тонев повтори удара си от ситуацията при гола, като този път изстрелът му беше много неточен.

БОТЕВ (ПД) – ХЕБЪР 0:1
Голмайстор: 0:1 Цветелин Тонев (77)

БОТЕВ: 13. Хидайет Ханкич, 24. Джаспър Ван Хертъм, 44. Роберто Пунчец, 4. Виктор Генев, 6. Дилан Мертенс, 21. Точукву Ннади, 3. Па Конате, 17. Николай Минков, 10. Емануел Току, 23. Димитър Тонев, 11. Антоан Бароан

ХЕБЪР: 1. Петър Дебърлиев, 5. Мартин Михайлов, 10. Пламен Крумов, 28. Осира Корнел, 98. Георги Търтов, 11. Цветелин Тонев, 30. Боян Кнежевич, 55. Олекси Лобов, 77. Октай Хамдиев, 12. Емануил Манев, 39. Ивайло Михайлов

СТАДИОН: „Коматево“
СЪДИЯ: Станислав Тодоров