Локомотив Пловдив излезе начело в класирането на елитното ни първенство, след като надигра трудно състава на Арда с 1:0 в последния мач от петия кръг на Първа лига.

Единственото попадение на стадиона в пловдивския парк "Лаута" отбеляза Бирсент Карагерен в 46-ата минута.


Още в първата минута на срещата Локомотив получи възможност да открие резултата. Бирсент Карагарен се измъкна по левия фланг и трима играчи на „черно-белите“ се озоваха срещу един защитник на Арда.

Деветката на „смърфовете“ обаче предпочете подаване към Бабакар Дион, вместо удар, след което белгиецът се забави и неговият изстрел беше блокиран. От последвалия корнер отново Карагарен получи шанс да стреля, но топката мина над напречната греда на Васил Симеонов. 

В 19-ата минута домакините стигнаха до първи точен удар в мача чрез Бабакар Дион, който пробва да изненада вратаря на Арда с фалцов изстрел по диагонала от границата на наказателното поле, но Симеонов улови. 

Арда отговори 7 минути по-късно, когато Светослав Ковачев опита прострелно центриране от десния фланг, но се получи удар, който не затрудни Илко Пиргов. 

В 29-ата минута тимът от Кърджали получи изгоден шанс да открие резултата. При изритана напред от защитник на Арда топка Мартин Паскалев получи удар в главата и падна на тревата, но главният арбитър Георги Димитров не спря играта, след което трима играчи на гостите излязоха срещу двама бранители на Локомотив.

Светослав Ковачев подаде наляво към Иван Тилев, който влезе в наказателното поле и пусна пас към захождащия зад гърба му Александър Георгиев. Левият краен защитник овладя и стреля силно по диагонала, но топката се отби в дясната греда на вратата на „смърфовете“ и излезе в аут. 

5 минути по-късно Локомотив остана с човек по-малко на терена. Светослав Ковачев получи извеждащо подаване от Ласана Н‘Диайе и изскочи зад последния в защитата на домакините, след което беше препънат от Пиер Зебли.

Главният съдия отсъди нарушението и първоначално показа жълт картон на бившия играч на Царско село, но след преразглеждане на ситуацията с помощта на ВАР Георги Димитров промени решението си и изгони с директен червен картон халфа на „черно-белите“.

До края на първата част Мартин Паскалев от състава на Локомотив беше принудително заменен от Луан, който записа своя дебют в официален мач за „железничарите“. 

Втората част стартира отлично за домакините, които поведоха в резултата секунди след подновяването на играта. Футболистите на Александър Томаш започнаха от центъра и топката се озова в Преслав Боруков.

С индивидуален пробив той навлезе отдясно в наказателното поле на Арда, след което подаде успоредно на голлинията към Бирсент Карагарен, който засече технично в мрежата на Симеонов за 1:0. Така офанзивният футболист на Локомотив реализира третия си гол от началото на сезона в Първа лига. 

В 53-ата минута Арда опита да отговори чрез Светослав Ковачев, който стреля опасно от дъгата на наказателното поле, но ударът му премина над напречната греда на Илко Пиргов. 

10 минути по-късно играчите на Александър Тунчев отново бяха близо до изравняване на резултата. Резервата Палмерас стреля силно от над 25 метра, но ударът му срещна напречната греда на домакините. 

До края на срещата Арда опита да се възползва от численото си преимущество на терена и да осъществи натиск, но тимът от Кърджали не съумя да намери път към вратата на Илко Пиргов. Така Локомотив регистрира четвърти успех от пет мача от началото на сезона, докато за Арда това беше второ поражение през кампанията.