Българската професионална футболна лига (БПФЛ) стартира процедура по възстановяване членството в Асоциацията на европейските лиги (ЕЛ), която е създадена в този си вид през 2005 година и в нея членуват 31 държави от Европа.

Президентът на БПФЛ Атанас Караиванов взе участие в онлайн работна среща  със свои колеги от осем държави,  ръководена от изпълнителния директор на Европейските лиги (ЕЛ) Джако Суорт и заместник-генералният секретар Алберто Коломбо.

Своя опит и начин на работа споделиха членовете на Борда на асоциацията и шефове на лигите в своите държави Матс Енквист (Швеция), Клаудиус Шафер (Швейцария), Марчин Анимуцки (Полша), Максимс Кривунецс (Латвия) и Михал Мартиняк (Словакия). Основните теми бяха разпределение на отговорностите и взаимодействието с футболните асоциации, основни източници за финансиране на лигите, ползата от провеждане на първенство по системата пролет-есен с опита на Швеция и Латвия, помощта на Европейските лиги (ЕЛ) за своите членове.

В срещата участва бившият министър-председател на Малта в периода 2013-2020 г. Джоузеф Мускат, който в края на юни застана начело на футболната лига на своята държава. Малта и Албания кандидатстват заедно с България за място в европейското семейство.

 

На първото заседание на новия УС на БПФЛ, избран на 7 юли 2022 г., Караиванов ще запознае своите колеги с условията за членство в ЕЛ, преди да бъдат подадени документите.

  • За Асоциацията на Европейските лиги

Тя е основана през 2005 година и базирана в Нион, Швейцария и представлява обединение на професионалните футболни лиги в цяла Европа. Първоначално е основана от 14 члена: Австрия, Белгия, Дания, Англия, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Холандия, Португалия, Шотландия, Испания и Швеция. В момента в Асоциацията влизат 37 професионални футболни лиги и асоциации на клубове от 31 държави, представляващи повече от 1000 клуба от цяла Европа.