Точно преди една година Локо Пд регистрира втория най-слаб старт на сезона в цялата история на клуба. Преди 12 месеца смърфовете започнаха с 2 равенства и 3 загуби, и само головата разлика спаси Сашо Тунчев от това да запише името си като наставникът замесен в негативния и срамен рекорд, тъй като трите отбелязани и десетте инкасирани гола от черно-бялата селекция в началото на сезон 2021/2022 превъзхождаха 1:5 от 1948-ма. Впоследствие Митко Илиев и компания успяха да вземат 7 точки в следващите 4 мача и да поуспокоят страстите, изравнявайки старта от сезон 2014/2015.

Сега, година по-късно феновете на тима имат повод да са на съвсем другия полюс на емоциите, тъй като воденият от Александър Томаш Локомотив записа най-добрият старт от 19 години насам, като взеха 19 точки в първите 9 изиграни мача.

През есента на 2003-а година с Едуард Ераносян начело смърфовете завоюваха 25 точки в първите 9 мача, а впоследствие черно-белите триумфираха и с шампионската титла, пишат колегите от "Тема Спорт".

Впоследствие на “Лаута” преминаха през различни етапи. Имаше възходи и падения, като мнозина определят периода на Бруно Акрапович за един от най-великите в историята на клуба. Тогава Локо Пд спечели 2 купи и Суперкупа на страната, а в шампионата тимът се окичи със сребърните медали през сезон 2020/2021. В него пловдивчани стартираха със същия актив, както и сега. Малката подробност е, че преди 2 години конкуренцията и нивото на отборите в българското първенство бяха съвсем други.

Реално, ако приемем факта, че Лудогорец е константен хегемон, който не може да бъде настигнат, черно-белите трябваше да се справят единствено в надбягването с ЦСКА. По онова време нито Ботев Пд, нито ФК ЦСКА 1948 София, нито Левски разполагаха със сегашната класа и селекция. От друга страна Бруно Акрапович уцели и моментът, в който Димитър Илиев караше хората по трибуните да се чудят дали подобни отигравания са дело на обикновен човек. Всичко това по никакъв начин не омаловажава постигнатото от босненеца и неговите момчета, но същевременно буди оптимизъм в запалянковците, гледайки сегашния старт на кампанията.

Под ръководството на Александър Томаш смърфовете спечелиха 19 точки в първите 9 мача, което превъзхожда с 2 пункта постиженията от сезон 2004-2005, когато тимът се окичи с бронзовите медали, както и 2018-2019 и 2019-2020, когато бе грабната купата.

Към този момент черно-белите изпитват трудност в завършващата фаза, но радващото е, че те създават достатъчно на брой голови положения, имат оттренирани шаблони в атака, с които успяват да намерят пространствата между линиите на противника. Проблемът е, че тримата централни нападатели имат общо 2 гола (дело на Боруков) в 9 мача и ако на “Лаута” искат да преследват високи цели, то през зимата ще трябва да помислят за подсилване в тази зона. Отборът заслужава адмирации и за играта във фаза защита, като ариергарда е съвсем нов и е далеч от понятието “обигран”. Смърфовете са един от най-добре пресиращите отбори в Първа лига, показват отлични показатели в борбата за втора топка, както и си личи почеркът на Томаш в реакцията при загуба на кълбото. Всичко това нарежда Локо веднага след Лудогорец, ЦСКА и ФК ЦСКА 1948 София. Споменатите отбори обаче са с далеч по-сериозен бюджет, готвят се на далеч по-добри условия и разполагат със значително по-качествена селекция и вариативност. Те си позволяват да дават колосални за родните стандарти суми за трансфери и да плащат неколкократно по-високи заплати и бонуси в сравнение с черно-белите. Всъщност подобна е ситуацията в Ботев Пд, който изостава сериозно от Локо и бе сразен в битката за Пловдив.

В събота железничарите приемат Черно море, който е с абсолютно същите показатели и двата отбора делят четвъртото място в класирането. Плюсът на варненци е, че Илиан Илиев е оставен вече 5 години да работи на спокойствие. Специалистът има последната дума по всички спортно-технически въпроси и успя да изгради и наложи стил, който превръща моряците в един от най-постоянните и най-добре тактически подготвени отбори у нас. В този двубой късата резервна скамейка и кадровите проблеми допълнително ще затруднят Томаш. Но няма да го откажат. Със сигурност настоящите Господари на Пловдив ще направят всичко по силите си, за да продължат възходящата линия и евентуална победа ще узакони чудесния им старт, който е рядко срещан на “Лаута”.