Ръководството на Ботев (Пловдив) излезе с официална позиция след двубоя срещу Лудогорец.

От "жълто-черния" клуб заявиха, че според тях основните принципи и протоколи при употребата на системата ВАР в българското първенство са нарушени и призоваха съдиите Станимир Тренчев, Васимир Ел-Хатиб, Иво Андреев и Георги Димитров да не получават наряди да ръководят срещи на "канарчетата" до края на настоящия сезон. 

Както е известно, в сблъсъка между Лудогорец и Ботев от 15-ия кръг на Първа лига, загубен от "жълто-черните" с 0:1, главният съдия Иво Андреев отмени гол на пловдивчани в първата минута на двубоя с помощта на системата ВАР, след като прецени, че има нарушение на Елвис Ману срещу Мануел Шоу преди попадението на Мохамед Брахими.

"ПФК Ботев (Пловдив) няма съмнения, че основните принципи и протоколи за използване на системата ВАР в българското първенство са нарушени и не отговарят на стандартите на ФИФА. Първият принцип за подпомагане на рефера е: само в случай на „ясна и очевидна грешка“ или „сериозен пропуснат инцидент“, което беше нарушено.

Нашият клуб отправи официално искане за проверка на БФС за спазване на протокола на IFAB и съответствието на рефера на БФС със стандартите на процедурата по лицензиране. Системните грешки в официалните мачове показват нарушение на изискванията на програмата за одобрение на ФИФА.

Настояваме реферите Станимир Тренчев, Васимир Ел-Хатиб, Иво Андреев и Георги Димитров да бъдат отстранени от мачовете на Ботев до края на този сезон. Ботев (Пловдив) очаква официална позиция на БФС и отговор на нашите призиви", се казва в официалната позиция на "жълто-черния" клуб.