Първа лига е на плюс от търговията си с клубове в чужбина, става ясно от годишния доклад на ФИФА. Отборите ни купили играчи от странство за 14 милиона евро, а са продали за 25,9 милиона евро, което означава печалба от 11,9 милиона евро.

Най-големите изходящи трансфери са на ЦСКА и Лудогорец, продали Жорди Кайседо и Алекс Сантана за 2,5 милиона евро. Ако съпоставим ситуацията със страни от региона, то има и държави, които продават по-зле от Първа лига – Словения е изтъргувала футболисти за 12,5 милиона евро, Унгария за 16,4 милиона евро, а Словакия за 12,1 милиона евро.

Има и такива обаче, които се представят доста по-добре от Първа лига – чехите са прибрали 58,9 милиона евро от чужди клубове, докато хърватите са взели 45,2 милиона евро, а поляците са на плюс 47,3 милиона евро. Сърбите, които експортират играчи само от Цървена звезда и Партизан, са изкарали 30,8 милиона лева. 

Отборите ни пък са дали за играчи от странство 14 милиона евро. Унгарските клубове са се изръсили малко повече – 14,5 милиона евро, пише "Телеграф".

Хърватите и сърбите обаче са платили по-малко от Първа лига, съответно 12,8 и 10,8 милиона евро. Далеч зад нашите отбори са словенските с 4,2 милиона евро харчове и словашките с 1,6 милиона евро.