У нас отново ще се проведе една по-различна футболна инициатива. Тя се казва "БГ Футболни проби". Благодарение на тази кампания вече над 60 деца са намерили нови футболни клубове, в които да се развиват.

"Петдневните футболни проби са нещо, което реализираме за втори път в България. Не само получаваш възможността да бъдеш забелязан от над 15 мениджъри, треньори и скаути, но получаваш и много знания, които да променят кариерата ти. Оригиналният вариант на проекта стартира в Англия преди около 15 години. През 2018 г. взех участие в този проект и бях забелязан от скаути на "Уест Хям". Това е върхът на хранителната верига във футбола", каза организаторът Ивайло Крушарски, който е студент трети курс във Висшето училище по застраховане и финанси.

В студиото на "България сутрин" той отбеляза, че няма как 100% от участниците да бъдат скаутирани. Селектираните участници работят не само с треньори, но и с психолози, диетолози и ментори. А треньорите правят видеоанализи на футболистите.

"В България повечето професионални футболисти се хранят с баничка и боза. Така професионален футбол не се играе и искаме да покажем колко важно нещо е храната за един спортист. Организираме им контроли със сериозни клубове. Прилагаме специална GPS система, която прави пълно портфолио на самия футболист. Предоставяме пълната информация на скаутите, за да не стрелят на сляпо", каза още Крушарски пред Bulgaria ON AIR.

През два месеца екипът на "БГ Футболни проби" обикаля и областните градове, тъй като не всички родители имат възможност да доведат децата си в София.

"През миналата година с футбола са приключили 2000 футболисти на 18-годишна възраст и само двама са продължили да играят професионален футбол. Повечето клубове нямат скаути, които да обикалят и да гледат тези деца. Когато няма кой да те види и да ти даде шанс за мъжкия футбол, е изключително трудно. Каним всички големи школи в България плюс всички големи мениджърски агенции. Каним и международни скаути всеки път", коментира Крушарски. 

Петдневните футболни проби ще се проведат от 16 до 20 февруари. Остават само няколко свободни места, а желаещите все още имат възможност да се запишат.

Гледайте целия разговор във видеото.