Вратарят на Черна Гора Милан Миятович, даде специално интервю за предаването на БНТ 1 „Арена спорт“, в което говори за настоящия си отбор в Саудитска Арабия, за предстоящите мачове с България за Евро 2024 и направи ретроспекция на престоя си в Левски преди три години.

Здравейте! Добре съм, намирам се в Саудитска Арабия и се подготвям за тренировка. В момента играя за местния Ал Адала. Преминах в този клуб през лятото, а до трансфера ми се стигна, благодарние на моя агент. Офертата, която ми предложиха, беше много добра и нямаше как да откажа. Знаехме, че ще бъде по-различно, но решихме да подпишем за една година и да се опитам да помогна на отбора. Голямата цел е да се преборим за запазване на мястото ни в елита.

Колко време ти отне да се адаптираш?

В началото ми беше много тежко. Голямо влияние оказаха температурите тук, защото климатът е различен. Трябваше ми доста време, за да свикна. Буквало имаше моменти, в които животът спира през деня и едва когато слънцето се скрие, хората започват да вършат своите дейности. В първите мачове също ми беше трудно, но лека-полека се напаснах и с отбора, и с обстановката.

С какво е по-различен футболът в Саудитска Арабия с този в Европа? Преди това ти доста дълго време играеше на Стария континент.

Мога да кажа, че разликите са предимно от тактическо естество. В сравнение с Европа, тук тактиката изостава, но въпреки това шампионатът е на високо ниво. Що се касае до индивидуалната класа – има много добри футболисти, а качества като бързина и физика са важни. Много футболисти от класа дойдоха да играят тук. Това показва, че развитието на футбола в Саудитска Арабия е налице, а качеството ще продължи да се повишава. Показателно е, че местен отбор триумфира в Азиатската Шампионска лига.

Как прие новината, че Кристиано Роналдо ще играе също в Саудитска Арабия? Съвсем скоро ти предстои мач срещу него.

Беше много приятно, когато разбрах, че Роналдо ще дойде да играе тук. На 4 април ни предстои двубой срещу Ал Насър, нямам търпение. Мачът ще е точно след паузата за националните отбори. Разликата в класите е голяма, защото това е тим с традиции в Саудитска Арабия и неслучайно всяка година е сред претендентите за титлата. Освен това, бюджетът на клуба е голям. Знаем, че ще ни е трудно, но само можем да спечелим от едно добро представяне срещу такъв отбор.

Скоро предстоят и мачове с националният ти отбор на Черна гора, ще срещнете и България на 24 март. Какви са очакванията ти за този двубой? Вие ще бъдете гости тук.

Можем да кажем, че в нашата група има два по-силни отбора. Това са тимовете на Сърбия и Унгария. Те ми се струват фаворитите за първото място. Въпреки това обаче смятам, че и ние имаме шанс за нещо добро. Мисля, че нашият тим и този на България се доближават като качество. Първият мач е точно между нас, а често пъти той се оказва решаващ. Ако стартираш добре, това може да ти даде самочувствие занапред. Гостуването ни в България е ключово, трябва да дадем всичко от себе си. 

Мисля, че ключов и за двата отбора ще се окаже колективът. Смятам, че и в Черна гора, и в България няма някой изявен футболист, който да успее сам да направи разликата. Съответно ако ние успеем заедно да се противопоставим на вашия отбор, можем да си осигурим победа на старта.

Във вашия състав има много опитни играчи – Стефан Савич, Стеван Йоветич. Опитът ли ще помогне повече на Черна гора?

Вероятно е, да. Опитът също може да се окаже ключов. И двамата играят от години на високо ниво. Стефан Савич е един от важните играчи на Атлетико Мадрид, докато Стеван Йоветич в момента е част от Херта и немския футбол. Би трябвало да помогнат с индивидуални качества и с опит.

Ще бъде ли по-емоционално за теб, когато отново дойдеш в България?

Да, за мен това гостуване ще бъде по-емоционално, понеже отново ще дойда в България. С Левски изкарах известен период от време, чувствах се добре и ще се радвам отново да посетя страната.

Остави много добри впечатления в страната с Левски и феновете те заобичаха. Следиш ли какво се случва при „сините“ в момента?

Следя какво се случва в Левски. Знам, че клубът беше и продължава да е в тежка ситуация. Феновете са основната движеща сила, която помага на отбора. Мисля, че стъпка по стъпка нещата ще се стабилизират. Време е клубът да се върне там, където е неговото място.

Тимът спечели Купата на България през миналия сезон. Има ли известен яд в теб, че не бе част от този отбор и не се радваше заедно с привържениците на тима?

Яд ме, че вече не бях в отбора, когато тимът спечели Купата на България. Знаех, че Левски е велик клуб и рано или късно успехите ще дойдат. Видях какво значи за феновете и каква любов показват на футболистите. Тъжно ми е, че не успяхме заедно да вдигнем трофей, но се радвам за играчите и хората. Те го заслужават.

Какво би пожелал или казал на феновете на Левски?

Да продължават да подкрепят клуба си, да помагат на отбора и да го обичат, както досега. Без тях може би Левски нямаше да е там, където е сега.