Собственикът на фирмата, която отговаря за строителството на стадион "Христо Ботев" - Илиян Филипов, потвърди, че мачът между Ботев (Пловдив) и Левски от 28-ия кръг на Първа лига със сигурност ще се играе на "Колежа".

Сблъсъкът е предвиден за последния уикенд на месец април, а Филипов увери, че до тогава стадионът ще бъде въведен в експлоатация и ще получи лиценз за мачове от вътрешния шампионат. 

"Днес приключваме с работата по етап 1 от строителството. Имаме още някои дреболии, които ще изчистим в движение. Започнахме вече да покриваме и Източната трибуна, което е предвидено в етап 2. Всички могат да бъдат спокойни, че за мача с Левски стадионът ще бъде лицензиран и въведен в експлоатация. Планира се комисията по въвеждането в експлоатация да мине между 12 и 16 април. От Българския футболен съюз имаме уверение, че ще им трябват 24 часа, за да си направят огледа на стадиона и след това да дадат лиценз", започна Филипов. 

Собственикът на фирмата-строител на "Колежа" обаче изрази притеснение, че все още няма банкова гаранция от Община Пловдив, че предвидените средства за цялостното довършване на стадиона ще му бъдат изплатени.

Както е известно, в началото на февруари общинският съвет на града взе решение да отпусне допълнително малко над 16 милиона лева за довършването на стадион "Христо Ботев", които обаче да бъдат разпределени в три бюджетни години. Филипов пое ангажимент да завърши съоръжението още тази години със собствено финансиране, а след това да получи парите от Община Пловдив, но заяви, че това няма да се случи, ако не получи съответната банкова гаранция.

"До октомври можем да бъдем готови с останалата метална конструкция, да бъде покрит целият стадион и да бъде направена стъклената фасада, която е по проект. Това означава, че аз трябва да финансирам всичко, но исках от Общината да имам банкова гаранция, защото всички бяхме свидетели какво се случи с проекта за пробива под Водната палата. За да имам сигурност да вложа необходимите средства, искам банкова гаранция. Без такава, няма как вложа тези пари, защото рискът е огромен. Не мога да поръчам метална конструкция, без да съм сигурен, че ще ми бъде платено през 2024 и 2025 година. Става дума за 17 милиона лева, за да имаме цялостно завършване на стадиона на етап 2", заяви Филипов. 

По думите на Илиян Филипов все още има дребни забележки по строителството на стадиона, които се отстраняват в движение и няма да повлияят на решението на приемателната комисия за въвеждането на съоръжението в експлоатация.