Съдебно решение, отменящо Конгреса на БФС от 12-и октомври 2021-а година, не е влизало в сила, коментира пред БТА адвокат, който се занимава с юридическите дела на централата. Въпросният Конгрес е оспорван в съда от претендента за поста президент на централата Димитър Бербатов, след като тогава беше избран за нов мандат Борислав Михайлов.

Той говори по повод публикации днес най-напред в социалните мрежи, а след това и в медиите, че има решение на Апелативния съд, което не е в полза на БФС: "Публикациите относно произнасяне на съд по повод избора на Президент на БФС на проведения конгрес през 2021-а са манипулативни и по същество са дезинформация на случващото се. Цитираният във въпросните текстове съдебен акт на Софийския апелативен съд (САС) не е решение, касаещо проведения конгрес. Това е определение по частна жалба на два клуба, които атакуват решенията на конгреса".

Въпросното определение означава, че делото, което Софийският градски съд прекрати, следва да бъде тепърва насрочено, да започне да се гледа по същество, като да се събират доказателства и т.н. Според юриста, всякакви други интерпретации са неверни и целят да въведат в заблуждение обществеността.

"Към настоящия момент, няма съдебно решение, което да е отменило взетите решения на конгреса на БФС от 12.10.2021 г. Избраният Президент на БФС, както и целия ИК са абсолютно легитимни и всякакви спекулации и дезинформации по този въпрос не следва да бъдат приемани и обсъждани", допълва той. 

По-рано днес на страницата на кандидатурата на Димитър Бербатов "Р-Еволюцията е тук" бяха изложени мотивите им, че "Аргументът, с който Софийският градски съд на практика отказа да гледа по същество делото, заведено срещу Конгреса на БФС, дал основание на Борислав Михайлов да се самопровъзгласи за новоизбран президент, не издържа в Апелативния съд" и, че "с определение от 16 май 2023 г. Апелативният съд затвърди съществуващата практика членове на федерация, обжалвали решения на върховните си органи, да имат право на това, независимо че след това са били изключени от сдружението. Мотивите на решенията, отклоняващи се от тази съществуваща практика, бяха скандални и обслужваха две цели - забавянето на делата и поставяне на прегради пред клубовете, заявили желание за смяна на ръководството на футболния съюз.

Това отваря вратите делата, заведени от клубове срещу решенията на Конгреса на БФС от 12 октомври 2021 г., най-сетне да тръгнат по същество. Предвид тежките нарушения на закона и устава на БФС очакваме този конгрес да бъде обявен за невалиден и най-сетне да се стигне до прозрачен и честен конгрес. Припомняме, че по едно от двете дела, заведени срещу конгреса, уж избрал Михайлов за президент на БФС, вече има едно решение на СГС, което го обявява за невалиден. Всъщност това е единственото решение, при което делото беше разгледано по същество, а не прекратено без разглеждане.
 Независимо от разпространявана дезинформация в услуга на самопровъзгласилото се ръководство, най-отговорно заявяваме, че няма съдебно решение, легитимиращо Михайлов като президент на БФС.

И определението на Апелативният съд, отменящо определение на СГС делото изобщо да не се гледа по същество със скандалните мотиви, че предявилите исковете клубове впоследствие са изключени, го доказва по категоричен начин. Сега вече и това дело ще се гледа по същество. Определението на Апелативния съд е окончателно".

Снимка: Lap.bg