Ботев Пловдив изпраща сезон, който със сигурност всички милеещи за „жълто-черната“ идея ще искат да забравят. „Канарчетата“ ще финишират на незавидното десето място в първенството.

По този начин пловдивчани бележат сериозен регрес в сравнение с миналата кампания, когато завоюваха бронзовите медали след 27 годишно отсъствие от почетната стълбичка в родния шампионат.

SportLive.bg потърси за интервю бившия голмайстор и изпълнителен директор на Ботев Пловдив Борислав Димитров. Настоящият собственик на частната детско-юношеска школа „ФК Кронос“ направи анализ на отиващия си сезон за „канарчетата“, изрази мнението си за бъдещия треньор на отбора и говори и по други актуални теми около пловдивския клуб.

-Г-н Димитров, какво  е мнението Ви за представянето на Ботев Пловдив през този сезон, след като през миналия завоюва бронзовите медали, а сега отборът е едва 10-ти?

- Сезонът е крайно незадоволителен, което е най-мекото определение. На база на постигнатото през предния сезон и очакванията, които имаха феновете, няма две мнения. Ръководството беше заявило, че ще се надгражда и след няколко трансферни прозореца клубът ще бъде в битката за титлата.

Никой не е очаквал да бъде толкова тежко и толкова недобре. Ясно е, че има разочарование във всички фенове на клуба.

- Каква е според Вас причината за слабата кампания – разпродажба на играчи, грешни ходове на ръководството или има други фактори?

- Поредица от грешни ходове. Липса на надграждане на състава от предната година. През зимната подготовка пък 5-6 човека напуснаха 3-4 дни преди подновяването на първенството. Честата смяна на треньори, както и лошата подготовка преди началото на сезона също повлияха.

Отборът не беше подготвен за мачовете от Лига на конференциите. Сезонът тръгна тежко и до края му нещата не се оправиха. Както започна със загуба от Хебър Пз, така и ще приключи с лош резултат и лошо класиране.

- В  мача срещу Славия временният треньор Стефан Стоянов заложи на цели 7 българи в стартовия състав. На какво отдавате този изненадващ факт – събличането на играчите от феновете след двубоя с Локомотив София или доиграването на сезона?

- По-скоро на натрупване на негативна енергия около клуба. Феновете недоволстват от големия брой чужденци, които играят в Ботев Пловдив. Има два варианта – или решиха да покажат, че с българи не е по-добре, или преосмислиха стратегията си и ще започнат да разчитат на родни играчи. Не знам със сигурност. Новият сезон ще покаже накъде се е запътил Ботев Пд.

Надявам се да се намери някакъв баланс. Видяхме, че само с млади не става. Ясно е, че  феновете няма да допуснат клуба да бъде изграден изцяло от чужденци. Клубът си има своя идентичност и история. Клубът има нещо по-специално.

Другият вариант е, ако са чужденци да са изключително класни и да се търси „модела Лудогорец“  - с много скъпи играчи да се желае класиране за първите 2-3 места, съответно в евротурнирите , отборът да е конкурентоспособен.

Не знам какво са решили, но ще си проличи много скоро. Новият сезон чука на вратата, подготовка, селекции. Изборът за нов треньор също ще бъде показателен за целите на клуба за новия сезон. В скоро време ще се разбере какви са амбициите на ръководството.

- Възможно ли е наистина и в Ботев Пловдив да се приложи „моделът Лудогорец“ – клубът има необходимата материална база, няма финансови проблеми и очевидно разполага с финансови ресурси?

- От това, което виждам няма този капацитет. Имаха пълната възможност, имаше и що-годе изграден отбор и с 3-4 нови попълнения и новият стадион с пълни трибуни, нещата можеха да са значително по-добри. Не чак толкова скъпи футболисти като на Лудогорец, но с малко повече усилие отборът спокойно можеше да бъде на едно съвсем друго ниво.

Не вярвам, че ръководството в момента имат капацитет да купуват скъпи футболисти и да гонят „модела Лудогорец“.

- Българин или чужденец трябва да е следващият треньор на Ботев Пд според Вас, защото през този сезон нещата не се получиха с иностранци?

- За мен трябва да заложат на българин. Трябва да бъде обаче човек, който има собствено мнение, а не да му бъде налагано отгоре. В смисъл тази политика, която се води не устройва никой в клуба и не трябва да бъде прилагана. Ако дойде българин с авторитет, човек който знае какво иска и отстоява позицията си, според мен ще е по-добрият вариант.

В 21 век българи или чужденци вече е много промито понятие – или ставаш, или не ставаш. Дори и да чужденец, но да е такъв, който ще тропне по масата и ще каже: „Аз съм човекът и аз решавам“.  Да си направи селекция и Ботев Пд да играе атакуващ футбол и отборът да се бори всеки мач.

Срещу Славия го показаха момчетата, въпреки че бяха много малки и феновете показаха, че за тях е най-важна идеята Ботев Пд да бъде отвоювана на терена, а не титлите и купите.

- Отговаря ли на този профил Станимир Стоилов, който е един от спряганите за нов треньор и евентуално завръщане начело на отбора?

- Ако Станимир Стоилов стане треньор на Ботев Пд, в което много силно се съмнявам, съм убеден, че нещата ще са много по-сериозни. Сигурен съм в това. За мен шансът Станимир Стоилов отново да поеме отбора е нищожен, даже никакъв.

Ако клубът наистина има някакви сериозни цели за следващия сезон, буквално до 3-4 дни след края на последния мач за сезона, трябва да е обявил новия треньор. Също така да се започне сериозна работа по селекцията, защото следващата кампания започва много бързо и няма никакво време.

Другият вариант е да оставят Стефан Стоянов, но не съм убеден, че ще му дадат шанс и картбланш сам да си решава нещата. Това е най-притеснителното.

- Какво намеквате с това?

- Това го знаят всички. Даже в клуба се говори от горните етажи кой взима решенията и кой определя съдбата на треньори и футболисти и кой движи нещата зад кадър. Надявам се, че това нещо ще се промени. Излезнаха някакви съобщения. Само времето ще покаже дали има някакво развитие  и да се разбере наистина от  хората, които управляват Ботев Пд къде са дошли и  какво искат феновете, за да пълнят стадиона.

В крайна сметка мисля, че това им е целта – феновете да пълнят трибуните на стадиона и клубът да се самоиздържа.

Другият вариант, че стадионът може да бъде голямо бреме. Когато се пълни, ще има приходи. Ако е празен обаче, ще му останат само разходите, което изобщо няма да е приятно за тях.

- Относно спортно-техническите неща Валентич ли визирате?

- Зингаревич и Валентич са реално хората, които управляват клуба, откакто са дошли. Те взимат решенията. Зингаревич заяви, че това е човекът, който ще му е съветник по всички футболни въпроси.

- Нали обявиха официално, че се разделят с него?!

- В България и във футбола нещата много бързо се разбират. Това, че има нещо със задни мисли ще се разбере бързо. Ще видим, времето ще покаже.

Снимка: Личен профил на Борислав Димитров във Фейсбук