През тази пролет феновете на Ботев Пловдив изживяха неистова радост, след като повече от 9 години  по-късно отборът на сърцето им се завърна в своя дом стадион „Христо Ботев“. Но новия „Колеж“ обаче футболистите ги разочароваха тотално с изявите си, след като в четирите изиграни мача досега тимът дори не отбеляза и гол, печелейки само 1 точка.

Дори след двубоя с Локомотив София, загубен с 0:2, бултрасите съблякоха фланелките на играчите. SportLive.bg попита бившия голмайстор и изпълнителен директор на Ботев Пловдив Борислав Димитров за мнението му относно представянето на отбора на новия стадион и случилото се след срещата със „столичните железничари“.

- Г-н Димитров, Ботев Пловдив се завърна на новия си стадион „Христо Ботев“, но вече четвърти мач дори не е вкарал гол. На какво го отдавате – да не би да има и страх у футболистите да играят пред толкова  много публика?

- В доста от мачовете Ботев Пд определено имаше и малшанс, ако трябва да сме честни. 30 секунди преди гола на Левски Бароан изпусна от 2 метра. Хайде, в двубоя с Лудогорец явно разградчани бяха по-добрият отбор, но пак имаше някакви положения. Срещу Славия пак имаше доста положения, но отново малшанс.

Очаквам през новия сезон да се промени това нещо. През тази кампания в много от срещите имаше малшанс, за който вече споменах и за тези двубои на новия стадион. 

Много е важна и енергията, която има отборът. Без да имаш много положения, ако е положителна енергията, можеш да побеждаваш с едно на мъка. Някой път обаче когато тръгнеш зле, както в понеделник срещу Славия – просто не влизат положенията.

- Как ще коментирате случилото се след двубоя с Локомотив София и събличането на фланелките на играчите от страна на феновете?

- За мен футболистите са най-малките виновници. Тях някой ги е избрал, поканил ги е, треньорът им е казал как да играят. Играчите са най-малките виновници в цялата ситуация. Особено имаше млади футболисти, които пострадаха от тези действия на феновете. Привържениците не ги упреквам, защото им се натрупа страшно много. Беше въпрос на време да избие някъде.

Надявам се, че това няма да се повтори, защото не е нормално в този нов стадион да се случват подобни неща. Надявам се за ръководството на Ботев Пд това да е някаква обеца, да видят, че феновете наистина милеят за отбора. Както са готови всеки мач да дават доста големи цени за билети, за паркинги и за всичко друго, което съпровожда всеки един мач.

Все пак и те имат някакви изисквания. Не са просто човекът Х, който днес ще даде 50 лв., за да отиде на стадиона. Така че имат мнение.

Призовавам феновете винаги да си отстояват мнението, да си поддържат отбора и да си искат да виждат един силен отбор на Ботев Пловдив, което е мечтата на всеки един ботевист. Независимо дали тимът ще е победил или не, след края на мача да видят, че всеки един си е оставил сърцето на терена и да е направил всичко възможно да защити клубната емблема. Убеден съм, че след загуби при подобно положение футболистите ще бъдат аплодирани, а не да се случва това, което стана на мача с Локомотив София.

- Привържениците на Ботев Пд излязоха с позиция за евентуалното използване на стадион „Христо Ботев“ от страна на новия член на Първа лига ФК Крумовград. Как ще коментирате мнението им?

- Тук е моментът ръководството на Ботев Пловдив да излезе и да направи коментар. От няколко дни се носи този слух. По българска традиция се пуска някакъв слух, чака се да се види мнението на хората, след което да се вземе решение.

Топката е в ръководството на Ботев Пловдив. От Крумовград твърдят, че са подписали договор, а от Ботев Пловдив мълчат.

Между другото те ръководствата са едни и същи. Все едно си говорят едни и същи хора. Не знам. Може би пробват търпението на хората и пробват да видят каква ще е тяхната реакция. Може би пробват да сондират сред феновете какво ще е мнението им какво ще стане, ако играят Крумовград. В България се прави така по принцип във футбола и политиката.

Цяла България знае, че ръководствата на двата клуба са едни и същи. Документално може би не е така, но всички знаят, че двата клуба са изключително близки. Едни и същи хора горе-долу взимат решенията в двата клуба. Не знам колко е нормално това. Ще го видим през тази година. Определено двата мача пред настоящия сезон в Б група между дублиращия отбор на Ботев Пловдив и Крумовград бяха доста скандални. Дано не се повтори на ниво А група.

- Какво е мнението Ви за развитието на Ботев Пловдив и ще могат ли през новия сезон отново да преследват по-високи цели?

- Всичко зависи от избора на треньор, от селекцията, от целите и това кой ще поеме клуба. Предполагам, че това ще бъде ясно до не повече от 2 седмици. Нещата в движение няма как да се случат, защото винаги са обречени на провал.

Или трябва да има някаква стратегия, която да се преследва и да бъде обяснена и ако е нужно феновете да проявят някакво търпение, или да се знае, че се започва курс с налагане на млади футболисти и е необходимо време. Другият вариант е да се почне курс със скъпи футболисти и да се гонят големи цели. Просто хората трябва да бъдат уведомени и да знаят какво да очакват.

Каквито и обаче да са вариантите, хората ще очакват отбора да излиза и 90 минути да защитава клубната емблема. При това положение винаги ще бъдат простени някакви временни грешки.

Но с недомлъвки, с несигурност и неща в движение, неща според ситуацията, трудно ще се получи и няма да ни чака нищо по различно и другия сезон.

Снимка: Личен профил на Борислав Димитров във Фейсбук