Шампионът на България по футбол за сезон 2022/23 ще бъде определен днес с изиграването на мачовете от последния кръг на Първа лига. От 18:45 часа лидерът в класирането Лудогорец гостува на Черно море във Варна, а по същото време на Националния стадион в София сили ще премерят Левски и ЦСКА.

Преди изиграването на срещите Лудогорец има преднина от една точка пред ЦСКА на върха в класирането. Това означава, че победа на "орлите" на "Тича" ще означава 12-та поредна титла за тях, независимо от резултата на ЦСКА. От своя страна "червените" се нуждаят от задължителна победа срещу Левски. Ако играчите на Саша Илич не спечелят Вечното дерби, Лудогорец ще бъде шампион, дори и да загуби във Варна.

Все пак "армейците" имат своите надежди, тъй като тяхна победа над Левски и равенство или загуба на Лудогорец срещу Черно море, ще им донесе първа шампионска титла от 2008 година насам.

ЦСКА записа загуба и равенство в двата си мача с Левски през сезона, като не успя да вкара гол във вратата на "сините". Сега "червените" ще бъдат без някои ключови играчи - капитанът Юрген Матей е аут с тежка контузия, получена през уикенда, Брадли де Нойер и Брайън Морено са с дългосрочни травми, а Мено Кох е наказан. Джонатан Линдсет и Маурисио Гарсес са под въпрос, след като получиха разтежения в последния мач срещу ЦСКА 1948.

От своя страна треньорът на Левски Елин Топузаков даде почивка на част от основните си футболисти в двубоя с Лудогорец в събота и сега ще заложи на всичко най-добро в битката за третото място.

За да завършат на трета позиция и да избегнат бараж за участие в Лигата на конференциите, "сините" трябва да победят ЦСКА и да се надяват на домакинска загуба на ЦСКА 1948 от Локомотив Пловдив, които също играят от 18:45 часа.

Задачата на Лудогорец във Варна също няма да е лека, тъй като и наставникът на "моряците" Илиан Илиев даде почивка на някои играчи в последния кръг, за да бъде отборът му на 100 процента срещу "орлите". Ивайло Петев пък няма да може да разчита на голмайстора на разградчани Игор Тиаго, който си изкара жълт картон по нелеп начин срещу Левски в предишния кръг, след като си свали фланелката след отбелязването на победния гол за крайното 3:2. Така Тиаго получи наказание заради натрупани картони.

В третия мач за деня ЦСКА 1948 има нужда от точка срещу Локомотив Пловдив в Бистрица, за да си осигури третото място и дебютно участие в евротурнирите. "Смърфовете" ще защитават своята чест, а с точка или три имат шанс да изместят Черно море от петата позиция в крайното класиране.

Програма за последния кръг в Първа лига:

Сряда, 7 юни, 18:45

Черно море - Лудогорец

Левски - ЦСКА

ЦСКА 1948 - Локомотив Пловдив.