Сезон 2023/24 вече започна, а черешката на тортата в първия кръг ще е в неделя, 16 юли. Тогава от 18:30 часа на „Лаута“ започва Битката за Пловдив. Локомотив ще приеме Ботев в 117-ото издание на дербито. И то ще трябва да даде отговор на въпроса: „Кой ще бъде господар на града поне до следващия сблъсък?“. До момента балансът в двубоите е равен. Черно-белите имат 41 победи, с толкова е и вечният съперник, равенствата са 34, като Локо все пак може да се похвали с по-добра голова разлика 140-136. Всъщност, везната не е наклонена и по още няколко показатели. Равносметката от последните 10 срещи е 3 победи за черно-белите, 4 равенства и 3 успеха за жълто-черните. Съперниците са печелили по веднъж служебно с по 3:0 – Локо през сезон 2009/10, а Ботев през 2013/14. До момента те са получили по 15 дузпи в битката за Пловдив, като тимът от „Лаута“ е реализирал 10, а съперникът от „Колежа“ 13…

Можем да продължим, но нека погледнем към настоящето. Този път горещият сблъсък (б.а. – термометрите ще показват 35 градуса в началния час на срещата) ще загуби част от колорита си. Причината – Ботев няма да може да разчита на подкрепа от феновете. Заради реконструкцията на стадион „Локомотив“ и липсата на голям сектор за гости, който не е в близост до привърженици на домакините, двете ръководства се разбраха първите две дербита от кампанията да са без гостуващи привърженици. Залогът в битката обаче остава все така висок. Още повече, че съперниците искат да поемат по нов път. През миналата кампания Локо влезе в шестицата, но нямаше сили за нещо повече. Разликата с тимовете, които се сдобиха с евровизи бе прекалено голяма. Желанието на собствениците е тя да бъде стопена, бе направена реорганизация в ръководството, назначен нов изпълнителен директор. Селекция като за атака на челото обаче не бе направена… Затова и задачата на Александър Томаш за надграждане няма да е никак лека.

В Ботев пък решиха най-накрая малко да обърнат поглед към „Произведено в България“, след като се стигна дотам в стартовата единайсеторка за пролетен мач да няма нито един роден футболист. За първи път в ерата „Антон Зингаревич“ жълто-черните ще бъдат водени от постоянен роден треньор – Станислав Генчев. Съблекалнята бе проветрена, селекцията обаче закъсня, което раздразни наставника. През миналия сезон Ботев се провали звучно – на фона на огромния бюджет за малко да се окаже замесен в битката за оцеляване. Сега от тима се очаква голям скок в класирането. Но поне в началото надали ще е готов за това.

В неделя за първи път от близо три години ще наблюдаваме и български треньорски дуел в дербито. Причината да няма такъв бяха жълто-черните, които бяха водени последователно от Азрудин Валентич, Желко Копич, Бруно Балтазар (б.а. – и временно от Стефан Стоянов в самия край на миналата кампания). Последният случай е от 28 ноември 2020-а. Дата, която смърфовете вечно ще помнят, а за нея канарчетата не искат и да се сещат. Тогава Локо, воден от Александър Тунчев, сгази съперника, на който начело бе тандемът Петър Пенчев – Георги Онов, с 6:0 на „Лаута“ (б.а. – най-големият успех за един от двата тима в дербито).

От тогава обаче изтече доста вода. Но отново е време за Битката за Пловдив. Локо и Ботев да заповядат на арената.

Материал на в. „Тема Спорт“