Цяла футболна България ще прикове поглед към Пловдив днес. Локомотив и Ботев ще излязат в поредния епизод на опияняващото пловдивско дерби, което този път е още в първия кръг от новия сезон в Първа лига. Зрелището ще стартира от 18:30 часа на стадиона в парк „Лаута“.

Бившата звезда на „канарчетата“ Георги Какалов се съгласи да даде интервю пред SportLive.bg преди Битката за Пловдив. Големият ексцентрик даде своята прогноза за сблъсъка, като направи и дисекция на всичко най-важно около дербито и двата отбора.

- Г-н Какалов, с какво точно се занимавате в момента?

- В момента работя заедно с Костадин Башов  и Петьо Заберски като агент в мениджърска им агенция. Отделно съм и скаут, но няма да кажа за кой клуб става въпрос, защото на този етап предпочитам да не се знае.

- А с треньорството не продължавате ли?

- Да, но се занимавам изцяло с индивидуални тренировки. Става въпрос за определени деца, в които виждам талант и качество. Опитвам се да помогна за развитието им. В момента нямам амбиции да се занимавам с треньорска кариера в конкретен клуб. По-нататък ще мисля за мъжкия футбол, но не и да водя отбори от деца или юноши.

- Бъдещите Ви амбиции са да бъдете треньор в мъжкия футбол, поне така разбрах от думите Ви. А смятате ли да се развивате в сферата на футболното агентство?

- Желанието ми е, ако ще съм треньор, да бъде в мъжкия футбол. Ще стане каквото е рекъл Господ. Всичко опира и до малко късмет. Засега нещата с агенцията вървят надобре.

- Работите ли добре и с родните клубове и има ли известни футболисти, които представлявате?

- Работим с доста футболисти. Имаме немалко футболисти в Локомотив Пловдив, например, както и в много други отбори. Също така и в чужбина, из цяла Европа и по целия свят.

Например агенцията работи с Кристиян Малинов, Цветелин Чунчуков и куп други играчи. Има и по-опитни, и такива, които тепърва прохождат във футбола. Основните хора, които движат нещата в агенцията, са Костадин Башов и Петьо Заберски, разбира се. Тя работи доста успешно. Тепърва някои хора ще научат как се работи.

- Подготвяте ли някой сериозен трансфер в отборите от Първа лига?

- Знаете, че докато едно нещо не стане факт, не е  хубаво да се говори предварително. Причината е, че има много лоши езици. Всички знаем как стоят нещата в България.

- Основния повод да Ви потърсим е предстоящото пловдивско дерби, което е още на старта на сезона. Какви са очакванията Ви към този сблъсък, който опиянява целия град, а и не само?

- Очаквам да се получи един добър мач. Най-лошото е, че по трибуните няма да има привърженици и на двата отбора, визирам такива на Ботев Пловдив. За мен това е изключително глупаво решение. По-добре да го бяха направили първият мач да се играе на „Колежа“, за да стане наистина един празник за Пловдив.

Втората глупост, която е сътворена, е началният час на дербито. Просто не мога да си представя професионални футболисти как ще бягат в 18 часа при 40 градуса температура. Никой не печели от цялата работа. Тези футболисти нали трябва да се раздадат от първата до последната минута?! Повярвайте ми, че темпото на игра няма да е такова, каквото би било, ако се играеше от 20-21 часа, което е по-нормално време. Сега от 18:30 часа е безумие!

- Абстрахирайки се от неподходящия начален час и липсата на фенове на Ботев Пд, което ще отнеме от чара на Битката за Пловдив, фактът, че жребият отреди да се състои още в първия кръг няма ли също да повлияе негативно за качеството на продукцията?

- Ако трябва да съм честен, ще кажа, че е едно да играеш пред пълен стадион и съвсем друго при това, което ще бъде по време мача. Аз съм убеден, че ще има хора, защото феновете на Локомотив Пловдив ще напълнят стадиона. Атмосферата обаче е коренно различна, когато има и гостуваща агитка. Тогава щеше да е празник за града.

Пак ще кажа, че това е глупаво решение. В един момент може би това ще наклони везните в полза на Локомотив Пловдив, защото с подкрепата от трибуните мотивацията на играчите е съвсем различна.

- Това означава ли, че Локомотив Пловдив ще влезе в ролята на фаворит, макар че подобни дербита са абсолютно непредвидими, а Вие сте емоционално и професионално по-обвързан с Ботев Пловдив?

- Участвал съм в немалко дербита с Локомотив Пловдив. Те са били в доста по-добро състояние чисто финансово, като играчи и политика на клуба в момента, в който аз бях в Ботев Пловдив. Нещата бяха доста по-добре при тях.

Въпреки това сме ги побеждавали. Звучи клиширано, но в тези дербита наистина моментната форма няма значение и те са напълно непредвидими. Мисля, че шансовете са 50 на 50.

- Ако премахнете всякакви пристрастия, чисто спортно-технически кой от двата отбора е на по-високо ниво според Вас?

- Идването на Станислав Генчев ще се отрази много положително на Ботев Пловдив. За мен отборите, които водеше преди да дойде в Пловдив, показаха доста добри игри. Изключвам Лудогорец, който е отбор на високо ниво и там може да се работи сравнително по-лесно. Там се разполага с дълга резервна скамейка и т.н.

Видяхме обаче, че се справи доста добре и в Локомотив София. Дори когато техният президент г-н Василев се отказа от финансирането на клуба. Въпреки този сериозен трус, отборът му играеше силен футбол. Със столичния клуб дойде и победи Ботев в Пловдив, въпреки че пловдивският тим не беше в най-доброто си състояние.

Смятам, че той ще успее да изгради един боеспособен отбор. Лично аз се надявам да покажат по-добри игри и да постигнат по-предно класиране.

Срещу него стои също един много амбициозен човек в лицето на Александър Томаш, с когото съм играл и ми е бил капитан в Етър Велико Търново. За мен той е един от добрите треньори в българския футбол.

Томаш е изключително амбициран и трудолюбив. Обича играта и прави всичко с любов към футбола. В много от мачовете на Локомотив Пловдив се вижда, че съвсем малко не им достигна да постигнат и по-добри резултати предния сезон.

Предполагам, че и той е подготвил добре футболистите си. Пак ще подчертая, че едва ли в подобно дерби някой ще превъзхожда над другия.

Иначе и в двата отбора виждаме, че селекцията не е толкова активна. Не смятам, че ще има нещо, което да наклони везните в нечия полза.

- За Станислав Генчев, който има сериозен опит като треньор дори и с мачове в Европа, все пак това ще е официален дебют, при това точно в пловдивското дерби. Каква ще бъде неговата роля в този двубой?

- Според мен ръководството на клуба като цяло трябва да бъде доста търпеливо към него. Ще се повторя отново, че той е един млад и амбициозен треньор. Нужно му е време, защото качествен отбор не се гради за месец-два, че дори и за година.

Забелязваме и в грандовете в Европа като Реал Мадрид и Барселона, че изскочиха 5-6 футболисти, които са до възраст от 23 години. Един вратар, който е на 16 години в Реал, 15-годишен в Барселона. Започват да се налагат и да влизат за малко.

Мисля, че това е пътят и трябва да сме изключително търпеливи към треньорите си. От клубовете обаче не се проявява подобна търпеливост и се гонят резултати.

Сега и Лудогорец стартира неуспешно. Това обаче не прави Петев слаб треньор или пък тимът му да е неподготвен. Убеден съм, че на реванша Лудогорец ще покаже качествена игра и ще елиминира Балкани в Шампионската лига.

Апелирам към ръководството на Ботев Пловдив да прояви търпение към Генчев.

- Кои са силните страни на двата отбора?

- Миналия сезон вече е в историята, а сега вече подготовката и нагласата за новия шампионат винаги  е друга. Проблемите, които имаха Локомотив Пловдив, бяха единствено в завършващата фаза. Създаваха доста положения, а на моменти трудно достигаха до противниковата врата. След преминаването на центъра всичко се разпокъсваше. Иначе като цяло в изграждането на атаките и владеенето на топката имаше доста добри неща. Според мен Томаш е наблегнал именно на завършването на атаките – постепенните и бързи контраатаки, които изграждаха, се виждаха проблеми.

В момента и Алфа Конте влезе в игра. Това е един футболист, с който работим ние. Убеден съм, че той ще вдигне много класата на отбора на Локомотив Пловдив. С неговото привличане и завръщането на Георги Минчев нещата ще започнат да се получават. Минчев е опитен и качествен футболист. Лясков също е наш играч. Той е едно добро попълнение и се намира в добра спортна форма. Убеден съм, че Сашо Томаш е коригирал нещата, където имаше проблеми и ще изглеждат доста по-добре през новата кампания.

Ботев Пловдив също разполага с доста млади и бързи футболисти, които създават острота в офанзивен план. Мисля, че новият наставник Станислав Генчев е направил добър анализ на представянето на Ботев Пловдив преди неговото идване. Той бързо ще коригира нещата , а отборът показа израстване и качествена продукция в някои от контролите.

Аз лично наистина очаквам доста интересен двубой. Неприятното ще бъдат само тежките метереологични условия, които ще продължат и през следващата седмица. Единствено големите жеги може да убият темпото на игра.

- И двата тима залагат на доста чужденци. Губят ли се традициите на клубовете, а ако щете и блясъка им?

- Ще кажа точно каквото мисля. Да, ние работим с чужденци, но когато влиза един чужденец, той трябва да бъде наистина класен. Жалко е наистина, но нека да погледнем и другата страна – как работят нашите млади таланти и дали притежават нужното качество и желание да се развиват.

Аз също немалко време работех с деца. Продължавам да помагам на такива, които имат амбиции да пробият в мъжкия футбол, а и притежават качество. Определено работя само с такива момчета.

Ако трябва да бъде честен, може би проблемът е и в самите тях. Гледахме няколко мача, даде се шанс с Арда и в последните 3 срещи Ботев Пд игра изцяло с юноши. Това в един момент за тях може да бъде пагубно и да рухнат чисто психически, защото те нито физически, нито психически са готови за подобно нещо. Мисля, че всичко трябва да стане постепенно и да се вкарват по един-двама, а около тях да има опитни и добри играчи, както и качествени чужденци, с които те ще израстват. А по този начин и ще им се помогне.

Знаеш, ако върнем времето назад колко малко млади играчи са успявали да играят и в ЦСКА, и в Левски. Всичко е било опит и класа. Много трудно е влизал някой млад играч, трябва да е изключителен талант, който да показва и голям хъс. Само така може да успее. Защото когато един млад талант не е готов за подобно нещо, може само да бъде съсипан.

Поради тази причина трябва да се наблегне малко повече и на работата в школите. Нужно е да се подхожда доста по-отговорно. Много от клубовете вече започнаха да правят промени в това отношение. Това е пътят и не трябва да се отбива номера в тренировъчния процес. Да се пуска хронометъра за 1 час и да се казва: „Хайде, момчета, за толкова е платено“. Просто така няма как да се случат нещата.

Едно време нашите треньори не пускаха хронометър. Тогава го нямаше, но за жалост сега е много честа практика. Според мен няма нищо срамно да се следва модела на някой голям клуб. Например може да се следва примера на изграждане на млади таланти на Хърватия и Унгария. Виждаме, че другите страни успяват да извадят играчи, а ние не съумяваме.

В нашия национален отбор също няма търпение. А всички виждаме, че в него влязоха доста качествени момчета. Изиграха добър мач срещу Сърбия, но малшанс ги спря. Някой път трябва и тарикатлък – да забавиш играта, да легнеш и т.н. Това го има във футбола. Имаше 3 минути, а никой не се сети нещо да забави, просто да се случи нещо.

- Каква е прогнозата Ви за пловдивското дерби?

- Аз реално виждам едно реми. Първи мач е, а ще има и напрежение в двата отбора.

- Голово или безголово реми?

- Не мисля, че ще бъде резултатен мач. Ще бъдат амбицирани, но са налице доста фактори, които вече изредих. А и не смятам, че двата тима ще бъдат в оптимална форма в старта на шампионата и да покажат най-доброто от себе си.

-А какво казва сърцето Ви?

-То казва победа за този, който е по-добър. Нека футболът да спечели и наистина да стане един празник!