Локомотив Пловдив тресна с 2:1 Левски на "Лаута" и със спечелените три точки излезе на първо място в класирането.

Головете за домакините забиха Джовани (8) и Георги Минчев (42), точен за "сините" бе Рикардиньо (33).

Двата тима изиграха много интересен двубой, в който имаше множество положения и пред двете врати, но "смърфовете" успяха да се възползват по-добре от своите шансове.

Левски регистрира второ поражение в четири мача от началото на сезона и остава с 6 точки, колкото имат отборите на Лудогорец, ЦСКА 1948, Локомотив (София) и Берое. 


Още в шестата минута на срещата наставникът на „сините“ Николай Костов трябваше да прави принудителна смяна. Жереми Петрис разтегна бедрен мускул и беше заменен от Патрик-Габриел Галчев.

„Черно-белите“ се възползваха от тази промяна и поведоха в резултата само две минути по-късно. Джовани получи именно в зоната на Галчев, навлезе в наказателното поле, финтира защитника на гостите и завърши технично в близкия ъгъл на Пламен Андреев за 1:0. 

Левски опита да отговори в 14-ата минута с точен удар на Рикардиньо, който обаче нямаше как да затрудни Динко Хоркаш. Малко след това хърватският страж на Локомотив трябваше да се намесва и при коварен шут на Уелтън от границата на наказателното поле. 

В 22-ата минута столичният тим пропусна отлична възможност да изравни. Мартин Паскалев сбърка при опита си да върне топката към своя вратар, Рикардиньо отне и подаде успоредно на голлинията към Марин Петков, който обаче не успя да преодолее Хоркаш от непосредствена близост. 

Седем минути след това стражът на Локомотив отново показа страхотен рефлекс, за да запази преднината на своя тим. Ел Джемили центрира отляво към непокрития Рикардиньо и бразилецът засече с глава от границата на вратарското поле, но Хоркаш успя да се намеси и да избие в корнер. 

В 32-ата минута Евандро центрира от пряк свободен удар, топката прехвърли всички играчи в наказателното поле на Левски и се отби в дясната греда на Пламен Андреев. 

Минута след това Левски изравни. Марин Петков изведе Рикардиньо отдясно зад защитата на домакините и този път нападателят на гостите не сбърка със завършващия си удар по земя, за да направи резултата 1:1.

Играчите на Александър Томаш отговориха мигновено и пропуснаха чиста възможност за гол веднага след подновяването на играта от центъра. Матеус да Силва центрира отдясно към Георги Минчев, който засече с глава на няколко метра пред голлинията, но Келиан ван дер Каап блокира неговия удар с тяло и предотврати сигурно попадение.

В 40-ата минута обаче „черно-белите“ се възползваха от следващия си отличен шанс. Евандро отне от Дарлан Мендес в центъра на терена, напредна в противниковата половина и изведе Джовани зад защитата на „сините“, а бразилецът пусна към Георги Минчев, който на празна врата добави в мрежата за 2:1. При този резултат дойде и почивката.

Втората част започна с игрово преимущество на Левски. В 57-ата минута Рикардиньо овладя на гърди в наказателното поле на домакините и стреля неточно от малък ъгъл. Три минути след това Марин Петков центрира отдясно към далечната греда, където Уелтън бе изпуснат от Мартин Паскалев и засече с глава от близка дистанция, но не успя да уцели очертанията на вратата. 

В 64-ата минута футболистите на Николай Костов отново разиграха добре по десния фланг, влезлият като резерва Ивелин Попов получи зад защитата и центрира прострелно по земя към Рикардиньо, който обаче стреля слабо с левия крак.

Натискът на гостите продължи, но „сините“ трудно стигаха до чисти положения пред вратата на Динко Хоркаш. Хърватинът все пак трябваше да се намесва в 83-ата минута при далечен удар на Дарлан Мендес. Четири минути след това Келиан ван дер Каап надскочи защитата на "смърфовете" при центриране от пряк свободен удар и продължи с глава към далечната греда, където обаче Рикардиньо не успя да засече с в мрежата. 

До края на срещата столичният тим опита да стигне до изравняването, но така и не намери път към вратата на „черно-белите“.

В следващия пети кръг Локомотив гостува на Пирин (Благоевград), докато Левски е домакин на Ботев (Враца). 

Локомотив Пловдив - Левски - 2:1

Голмайстори: 

1:0 Джовани 8
1:1 Рикардиньо 33
2:1 Георги Минчев 40

Локомотив Пловдив: Динко Хоркаш, Кристиян Пешов (62 – Калоян Костов), Мартин Паскалев, Хорхе Сегура, Матеус да Силва (90 - Ефе Али), Христо Иванов, Евандро (71 – Алфа Конте), Джовани Бариани, Димитър Илиев (90 - Петър Андреев), Бабакар Дион, Георги Минчев (71 – Георги Каракашев)

Левски: Пламен Андреев, Жереми Петрис (6 - Патрик-Габриел Галчев) , Хосе Кордоба, Келиан ван дер Каап, Вендерсон Цунами, Джавад Ел Джемили (78 – Асен Чандъров), Дарлан Мендес, Марин Петков, Уелтън, Асими Фадига (58 – Ивелин Попов), Рикардиньо