Задачата ми е да повишим цялостно нивото на българското съдийство. Това заяви новият председател на Съдийската комисия към Българския футболен съюз Давид Фернандес Борбалан. Той даде първата си пресконференция днес на Националната футболна база „Бояна“, а на събитието присъства и секретарят на Съдийската комисия Стоян Алексиев.

„Първо, искам да благодаря на президента Борислав Михайлов за предоставената възможност. Имах късмета да посетя страната ви през февруари. Успях отблизо да се запозная с българското съдийство. Първата ми задача е да повишим цялостното ниво на българското съдийство, както на местно, така и на национално нови. Договорът ми е за две години, но искам да реализирам един дългосрочен проект тук. Основният акцент е върху елитните рефери, но амбицията ми е да работя по-широко. Да се опитаме да помогнем на регионите да се развиват в съдийско отношение, ще посетя лично всяка една зона, за да се опитам да им помогна с моя опит. Ще се опитам да развия съдийството и по други начини. Вчера бях в контакт с една компания, която има интерес и желание да се включи. Друга от важните ни задачи е да работя със съдиите от по-ниските нива, които са базата за развитие на по-качествени кадри. Надявам се тези стъпки да подобрят цялостно българското съдийство. Последната точка, която бих искал да коментирам, е международното съдийство. Искам постепенно да увеличим броя на българските съдии на международната сцена. Обещавам ви, че независимо от това колко време съм тук, ще работя за тази цел – повече съдии в Европа и на по-високо ниво“, започна бившият рефер от Ла Лига.

Борбалан говори и за бившия председател на СК Виктор Кашай. „Вчера той ми изпрати съобщение, за да ми пожелае успех. Каза ми, че периодът му в България е бил много позитивен, работил е много добре с федерацията, според него нивото на българското съдийство е на много добро ниво. Знам методите и работата на Виктор Кашай, но все пак ще ми трябва време, за да науча всички детайли. При всички случаи съм тук, за да свърша нещо ново. Впечатленията са ми, че Виктор работи много добре. За да направя цялостна оценка, ще ми трябва малко повече време, за да преценя кои неща да интегрирам в работата си“, коментира той и продължи:

„Аз още от времето ми в Испания знаех за българското съдийство. Още вчера казах на г-н Михайлов, че работата е свързана с голямо напрежение – 14 години бях рефер в Ла Лига, дори се е налагало да прекарвам по 3-4 дни у дома заради огромния медиен интерес. Това е част от работата – срещнах се с елитните ви съдии и обясних, че напрежението е част от нашата работа и те трябва да се справят с него. Когато, разбира се, съм допускал грешка, целият свят и медии искаха да ме убият. Но, както казах, добрият съдия трябва да умее да работи под напрежение. Ако в българското първенство не умеят да се справят с него, няма как да са на ниво в Европа. Ще започнем да работим заедно на ежедневна база, така че тепърва ще мога да ги чуя. Моята житейска философия е да изслушвам хората, без значение дали става въпрос за компания, футболен съюз или нещо друго. Само така можеш да решиш даден проблем или да го избегнеш. Моята идея, това, което им казах за финал на презентацията е, че ние сме тук, за да дадем най-доброто за българското съдийство, защото това е нашето призвание“.

Борбалан потвърди и че ще бъде постоянно в България, като още този уикенд ще присъства на някои мачове от петия кръг на Първа лига. „Съдийството е като всяка сфера на спорта – човек не може постоянно да е във върхова форма. Разбирам, че има съдии, на които им пада категорията, но никой не е застрахован от това. Аз ще съм до съдиите през цялото време, ще се опитвам да ги насочвам. В Испания, в качеството си на председател на Съдийската комисия, контактът с медиите беше ограничен. След като се отказах от съдийството, нещата се промениха. Съдиите станаха по-достъпни за медиите и футболната общественост. Бих искал работата на съдиите да е по-прозрачна и видима за обществото. Трябва да мислим и за моментите, в които съдиите трябва да бъдат предпазвани“.

„В Испания не е обичайна практика председателят на Съдийската комисия да присъства на стадиони. Моето лично желание е да имам повече такива появи, да съм на място, за да мога реално да усетя проблемите и атмосферата на стадиона. Още този уикенд съм предвидил да присъствам на някои срещи, така ще бъде и занапред. България има реферите, които могат да ръководят ключовите мачове. Всички биха искали да виждат родни съдии на нашите двубои. Искам да работя от терена, не от офиса, това е философията ми. Ще бъда непрекъснато в България“.

Алексиев добави, че официално от началото на сезона е постъпила само една жалба от съдийство – от Етър Велико Търново, във връзка с мача им с Черно море. „Официално има една постъпила жалба – от Етър Велико Търново, други официални протести към съдиите няма. Това, че в медиите се тиражират някакви неща, не мога да коментирам“, сподели той.