Петър Величков – бивш член на изпълнителния комитет на БФС и сега подкрепящ Димитър Бербатов в борбата му да стане президент на централата, прогнозира съдебни решения за бъдещето на съюза през 2024-а година.

"Делата, които водим срещу актуалното ръководство на БФС, вероятно ще намерят своето решение догодина, през 2024-а. Според нас обаче, тези общо 136 изключени от БФС аматьорски клубове, ще бъдат последвани от около 150 нови. Знаем, че има списък с подготвени за изключване около 150 отбора. Така в редиците на БФС ще останат 250 клуба, които или ще са в подкрепа на Борислав Михайлов, или ще се страхуват да изкажат мнение, защото ще виждат какво се случва с колегите им, заяви Величков по време на пресконференция днес в БТА.

Петър Величков потвърди, че изпълнителният комитет може да промени решението си и да остави отборите в системата, за да участват в първенството. И се надява, че това ще се случи след становище на ММС.

"Надявам се, че никой не остава с впечатление, че съм се предал. Не съм се предал не сме се предали – казвам го така, защото сме екип. Борим се колкото ни позволяват силите. Има напълно изрядни клубове по всички точки. ММС обеща проверка, а също така обеща да изиска в кратки срокове документите, за да се запознаят защо тези 41 клуба през месец май са изключени. Пише, че имало системно нарушаване? Какво е това системно нарушаване? Над 20 са извадени за уронване на престижа. Надявам се, че министърът на спорта ще спази обещанието си, за да не позволи на БФС да му представи стъкмистика. Ако има такима клубове, които не са изрядни – не са платили членски внос, нямам нищо против", заяви Бербатов.

Бербатов сигнализира и за казуса с Минерал (Овощник) – отбор от "А" областна група в Стара Загора, който претендираше за място в Югоизточната Трета лига. Отборът беше разгромен в квалификациите за попълване на третото ниво от втория отбор на Арда (Кърджали), който обаче се отказа от участие след края на въпросните квалификации. Бербатов и хората от Минерал Овощник твърдят, че този малък клуб от района на Казанлък не е поканен заради подкрепата си към Димитър Бербатов в опитите му да стане президент. А реално това не се е случило защото по Наредба Зоналният съвет на БФС в Пловдив трябва да представи Указание за провеждане на допълнителни квалификации след края на първенството. В това указание не е записан допълнителен бараж и така хората от Минерал Овощник нямат юридическо основание на претенцията си.

Мястото на Арда (Кж) II обаче е заето от Сливен, който завърши точно над чертата на изпадащите. Сливналии трябваше да изпаднат в областната група, тъй като тяхната 18-а позиция в крайното класиране на миналата кампания в Югоизточната Трета лига не ги спасяваше заради изпадането на Созопол и Ботев (Пловдив) II от Втора лига.

БФС обаче не насрочи допълнителен бараж и така остави Сливен в третото ниво. Самият отбор на Сливен обаче беше напуснат от водещи играчи, няма и финанси да привлече качествени попълнения. Буквално с детска формация вчера тимът инкасира шокираща загуба с 0:21 от Спартак (Пловдив), което се превърна в рекорд.

"Връщането на Сливен е грубо показване на собствените им правилници. До момента този отбор е с голова разлика 0:35, а вчера загуби с 0:21. Така ли развиваме футбола или нещо друго се случва? Това е моята и нашата борба. Виждам, че в последно време в БФС започват да откриват игрища за минифутбол. Това са хубави неща, но други се случват тихомълком", завърши легендарният голмайстор на България./БТА

Снимка: БГНЕС