Футболната легенда Христо Стоичков присъства на тържественото откриване на „Градината на света” в Парк-остров “Свобода” в Пазарджик. Стоичков, който преди година направи първа копка на иновативния международен проект заедно с кмета на града Тодор Попов, има специален кът с футболна топка в центъра, на която е изобразена осмица, номера с който Христо Стоичков играеше през своята кариера.

Проектът има за цел да представлява най-голямата балканска площ с растителни видове от България, Балканите, Европа и света.

"Това е градината на мира, на обича, това е градина на уважението. Тази градина събира, тя може да бъде послание към всички хора, че на едно място в света наричано Пазарджик, наричано България има градина, която обединява. Тук сърцето започва да тупти на всеки, който влезе. След няколко месеца ще има още зеленина, за да видят хората от целия свят къде е България", каза Стоичков пред БНТ.

Карл Люис, носител на 9 олимпийски и 8 световни титли, пристига в страната ни по покана на Община Пазарджик, организацията "Пробег на мира", Асоциация "Докосни дъгата" и Сдружение "Младежки спортен клуб Пазарджик спортува". Той ще се включи в редица мероприятия заедно с Христо Стоичков, с които целят да популяризират спорта в Пазарджик. Те двамата са посланици на мира, единият на Америка, а другият на Европа.

"Ние сме горе-долу една възраст. Мога да му ударя едно 30 метра, да видим кой е по-бърз. За мен е чест и гордост, че той ме номинира да съм посланник за Европа. Бъгария е малка, но красива държава", допълни той.