Шефът на Съдийската комисия на БФС Давид Фернандес Борбалан е доволен от развитието на арбитрите у нас в месеците, откакто той пое работата. Според него, постоянните назначения на важни мачове в Европа са потвърждение за това. Испанският топ-арбитър на първо място благодари на медиите за вниманието.

"Благодаря на първо място за присъствието и интереса и за коректните въпроси, които бяха отправени към съдийския екип за дербито ЦСКА – Левски. Нашата идея за това събитие е дадем дължимото на медиите. Знаем какво обществено значение имат те за отразяването на такива събития и затова още веднъж ви благодаря. Надявам се, че тази инициатива ви е харесала и се надявам да продължим по същия път, защото ние оценяваме вашата роля и я намираме за много важна в целия футболен процес, започна Фернандес Борбалан.

Целият съдийски екип за "вечното дерби" ЦСКА – Левски днес даде пресконференция, каквато не се беше провеждала до момента. Идеята за тази медийна среща е именно на Фернандес Борбалан.

На въпрос защо Гидженов е избран за главен съдия на дербито, а не Георги Кабаков, той отговори: "Разбира се, че съдията с номер 1 в ранглистата е високо ценен, но същевременно оценяваме и останалите топ-съдии в България. Имаме още ключови мачове и всеки ще получи възможност да ръководи в един или друг момент важен мач".

За мача Левски – Лудогорец и дали е имало съдийски грешки, както претендират от "синия" клуб, испанският шеф смята: "Разбирам недоволството на клубовете след такива ситуации. Ние също сме недоволни, когато има грешки. Нашата победа след даден мач е когато броят на грешките е нула. Работим постоянно за подобряване на съдийството и за това да не се стига до такива ситуации".

Много страни на Балканите канят чуждестранни съдии. Дали е възможно такива да има и на български мач? "Казах още на първата си пресконференция, че моята цел е на мачовете от българското първенство да се ръководят от местни съдии. Боря си и ще продължа да се боря това да се случва, защото смятам, че те са способни да го правят".

За представянето на Георги Кабаков и цялата бригада в Шампионската лига за мача Галатасарай – ФК Копенхаген: "Това е още една оценка, че българското съдийство е на добро ниво. Постоянно получаваме потвърждение за това. Вече имаме и съдия, който ще ръководи мачове от Световното първенство за юноши. Всеки месец имаме авторитетни назначения и това показва, че българското съдийство високо ниво".

Последният въпрос към Фернандес Борбалан беше защо на два поредни мача на Левски все за ВАР-съдия е определян Георги Кабаков. При което испанецът обясни, че това не е целенасочено, а част от стратегия. "Това е цяла философия. За всеки мач и за всяка позиция ние търсим най-подходящите хора, независимо дали са били на даден отбор преди една седмица. Това няма нищо общо със самите клубове. Другата част от тази философия е, че един човек може да изпълнява различни роли в различни мачове. Както е Кабаков в случая – с Левски беше главен ВАР, а в събота ще бъде асистент-ВАР. Това е всичко, което стои зад нашето решение, завърши испанският реферски шеф.