Ранени и задържани имаше на протеста на футболните фенове в България срещу ръководството на БФС, който се проведе днес пред Националния стадион "Васил Левски" преди и по време на мача между България и Унгария от Евро 2024.

Напрежението пред Националния стадион "Васил Левски" ескалира опасно, след като събралите се да протестират срещу ръководството на БФС започнаха да обстрелват полицаите с бомби, факли и най-различни предмети. Жандармерията вкара в употреба водно оръдие, а след това и второ оръдие.

Силите на реда използваха и лютив спрей, за да се опитат да овладеят ситуацията. От своя страна феновете започнаха да къртят павета и антипаркинг колчета и да ги хвърлят по полицаите. Повече от 15 минути ситуацията не може да бъде овладяна, след което полицията разпръсна протестиращите, събрали се на улица Гурко. Има задържани и пострадали. Сред пострадалите има жена, която не вижда, защото е била обгазена, както и хора с наранявания по главите.

Впоследствие полицията изтласка протестиращите срещу ръководството на БФС до Спортната палата на пресечката на ул. Гурко и бул. Васил Левски. Там обаче напрежението не спадна, като събралите се фенове запалиха кофи, хвърлят колчета и павета по служителите на реда. В района горят няколко пожара, на място има пожарни автомобили, както и няколко линейки с пуснати сирени. Бус бе запален и понесе сериозни щети, преди да бъде изгасен от пожарникарите.

След повече от час батални сцени, ситуацията се успокои около 19:30 часа.

По-рано днес между 3000 и 3500 души се събраха до този момент в района около Националния стадион "Васил Левски" на протест с искане за оставката на ръководството на БФС. По данни на полицията най-многобройна е групата с фенове на ЦСКА - около 1500, които блокираха движението на Орлов мост в центъра на София. Привържениците на "червените" се събраха на стадион "Българска армия" и след това тръгнаха към Орлов мост, съпровождани от огромен полицейски кордон. Протестиращите скандират "Оставка" и хвърлиха няколко бомбички

В същото време откъм улица Гурко се е събрала група от около 1000 протестиращи фенове - фенове на Левски и гости от Унгария. Пред Софийския университет също има група от протестиращи, които са дошли извън София, като предстои те да се насочат към стадиона.

Галерия

Припомняме, че футболни фенове от цялата страна организираха протест срещу ръководството на БФС и президента Борислав Михайлов, който трябваше да се проведе на трибуните на Националния стадион "Васил Левски" по време на мача България - Унгария от квалификациите за Евро 2024. Впоследствие двубоят бе затворен за публика, а феновете обявиха, че ще се съберат около стадиона, за да изразят своето недоволство. От СДВР обявиха, че са ангажирани 1600 полицаи за опазване на реда, като могат да бъдат включени и още./БГНЕС