Днес се очертава като важен ден за родния футбол. В 13:00 часа на базата в Бояна се събира Изпълнителният комитет на БФС. Очаква се на заседанието официално да бъде насрочен изборен конгрес на централата. Като има вариант и президентът Борислав Михайлов да депозира оставка. Такива са настроенията сред болшинството футболни фенове. От години те настояват за промяна, но получават винаги подмяна. А Боби и Ко като опитни апаратчици жонглират ловко и с всякакви процедурни хватки правят така, че да останат на власт.

Вече има настроения, че подобно нещо ще се случи и днес. Защото не е ясно кой точно Изпълком е бил свикан и кой ще вземе решението за конгрес. Според точките на закона такъв трябва да бъде свикан от Изпълкома, който е вписан в Търговския регистър, а именно този, който бе актуален преди конгреса на 12 октомври 2021 година. В него влизат Венци Стефанов, Петър Величков, Валентин Михов и Панайот Рейзи, които обаче не са членове на сегашния, който пък може да взема решения вътре в организацията, а не такива, които се отнасят до регистър и държава.

Петър Величков вече алармира, че процедурата по свикването е „опорочена тежко“. Членът на екипа на кандидат-президента на БФС Димитър Бербатов посочи, че това е поредната машинация, с която Борислав Михайлов опитва да спечели време. Защото няма как да бъде свикан легитимен конгрес на централата от нелегитимен Изпълком.

Напрежението срещу БФС ескалира около евроквалификацията с Унгария (2:2). Тогава заради готвения протест на фенове на трибуните от централата първо преместиха мача от „Васил Левски“ на „Христо Ботев“ в Пловдив, а на всичкото отгоре го направиха при закрити врати. След това местната власт под тепетата отказа двубоя, а пропаднаха вариантите с Кърджали и Разград. В крайна сметка той бе върнат на националния стадион, а преди и по време на него протестът бе окървавен. Срещу привърженици бе използвано водно оръдие, имаше много батални сцени в центъра на София. Заради тях Михайлов бе привикан да се обяснява в парламента, а наред с това Народното събрание направи специална комисия, която да разследва случилото се.

Това обаче е върхът на айсберга на футбола ни, който не спира да пропада – националният отбор завърши на последно място в групата, като бе изпреварен дори от Литва. Проблемите са много и вече не се търпи. В сградата на парламента Михайлов обяви, че тази седмица ще успокои хората. Ще го направи ли? Или отново вместо нещата да отидат към промяна, ще видим пореден маньовър и нова подмяна.

Янаки Димитров, в-к Тема спорт