„Само ЦСКА взе официално позиция срещу Футболния съюз, всички останали си мълчим, защото сме зависими! БФС може да те мачка както си иска. Всеки се страхува – пращат ти съдии, налагат ти глоби, наказания каквито си искаш“, заяви Радостин Кишишев – бивш национал и капитан на България.

49-годишният бургазлия, който в момента изпълнява шефски функции в Ботев Пд, има солидна кариера зад гърба си – участник на европейско и световно първенство с България.

Също така той е трикратен шампион на България и носител на Купата на страната с Литекс.

Радостин Кишишев направи кариера и извън България, подвизавайки се с екипите на Бурса, Чарлтън, Лийдс, Лестър и Брайтън.

Той взе отношение по всичко, което се случва в родния футбол и сподели интересни неща. Стори го само няколко дни, след като треньорът на Янтра – Велислав Вуцов, каза в ефир доста истини за БФС и управниците.

„Не може да има санкции за скандирания, налагат ни глоби за всичко – тук 1000 лева, там 1000 лева. Нали хората отиват на стадиона, за да скандират, да излеят гнева си.

На Левски публиката обстрелва с ракети феновете на Ботев Пд! Това го имаше и на дербито им с ЦСКА. И нищо – 2000 лева глоба, а това е ракета, която може да те обезобрази, да те убие.

В последния ни мач срещу Левски ги смачкахме, но не бихме, защото имаше… съдия. Но те са двама – единият на терена, а другият, който гледа в стаичката. И пак идиотски решения. Всичко е навързано“, сподели Кишишев.

„Определени хора сипматизират на даден отбор, затова има и такива решения – на съдии, на делегати. Или казано по-грубо – взели са пари. Толерират се големите отбори, водещите. БФС прави компромиси, за да се случват нещата при по-малките отбори. Особено с лицензите за стадионите. Два са стадионите – на Ботев Пд, Лудогорец… Може да има и още един, но съм забравил. Другото всичко е останки от комунизма – слагат се пейки, различни седалки – кой откъдето намери или получи нещо, зелени, пембени…

Тоалетните – да не влизате в тоалетните! Стадионът в Бистрица, който е домакин на срещи от елита, участник ЦСКА 1948, 16 пейки, ВИП не мога да кажа, че има, тоалетната е някъде долу, клекало. Катастрофа!

И БФС трябва да вземе решение и да каже – този стадион става. Ама, как става този стадион?! Не става! Ето, има и компромис, защото не става. Царско село също не става, но тези отбори имаха участници в Първа лига. Държавата трябва да влезе много рязко. Сега си мият ръцете, че Боби Михайлов бил там, нагнетил обстановката. Но това е от 2-3 години, той беше там и преди 15 години, но къде беше държавата?“, пита бившият национал.

„БФС се издържа от европейски пари, дори и базата в „Бояна“, която се построи, е направена с финанси от Европа.

Трябва да се измисли Закон за спорта, тъй като няма действащ такъв. Има данъчни облекчения, някакви проценти от данък печалба, можеш да дариш някакви пари във футбола и друго не. Имаш една печалба, много обичаш футбола и искаш да дариш, ма защо да го правиш? В задънена улица. И накрая всичко опира до черното тото и нещата приключват!“, каза още директорът в Ботев Пд.

„Със сигурност има черно тото, хората си залагат определени суми, не знам точно какви, особено в азиатски букмейкъри. На наши мачове и на други двубои, манипулират се. Единият вариант е това да се случи е през съдиите, другият е през президентите, а те през футболистите, които са му по-близки. Но не е само да паднеш или да биеш, а да си изкараш червен картон, утре да вкараме пет гола, следващия кръг резултатът да е 1:1, има залози за всичко. Така е и в елита, и в окръжните групи… Но пак опираме до държавата – вкарай двама-трима в затвора, знае се кои са. Всичко се знае. Всичко! Това е проблем и в световния футбол – примери Ювентус, които все ги вадят на даден период от елита“, откровен е той.

„Проблемът със съдийството ни – те са некомпетентни, недоучени, обслужващи интереси, защото да станеш топ съдия – да свириш в елита, някой го бута дотам. Ако имаш възможности – и по-нагоре. И ти поемаш отговорности, а после трябва да връщаш. Ако си кадърен млад съдия, трябва да се обвържеш с някой, за да вървиш нагоре. Не, съдийството ни не е независимо! И сега, когато има системи, които гледат под лупа определени ситуации, и там се бърка в едната посока. Гледат го, вижда се, но пак в едната посока, а това решава мачове.

Давам един пример – водещ отбор в България. Преди ВАР да влезе, последните четири години нямаше дузпа срещу тях! Влезе системата – през два-три мача дузпа. Съвпадение, нали? Както и за червените картони. Играят в евротурнирите, постоянно са с по един-два червени картона. Как да си го обясним това? Случайност? Не е случайност!“, завърши Радостин Кишишев в подкаста „Да убиеш дракона„, цитиран от Lupa.

Снимка: БГНЕС