Един от международните рефери на България Драгомир Драганов разказа впечатленията си от семинара, който завършва днес за топ-арбитрите от Първа лига. Драганов, заедно с колегите си Георги Кабаков, Иво Андреев, Християна Гутева и Павлета Рашкова говори пред медиите.

"За нас беше страхотно, че имахме гост като Карлос Веласко Карбайо – вторият човек в световното съдийство. По време на лекцията му той акцентира, че на първо място е футболът. Целта е след мача да се говори за футболната част. Както се казва в едно клише – най-добрият съдия е този, който не се забелязва и ще се опитаме да го покажем на футболното игрище. УЕФА се старае съдиите на терена да вземат решението и върху това се акцентира. Върху това акцентираме и ние, а ВАР е просто още един помощник".

"На семинара изключително много се коментира намесата на ВАР - навсякъде в Европа е едно, в Англия е друго. Това, което уеднаквихме, е максимално да вдигнем нивото на ВАР-намеса. И тогава да се налага намеса. Важно е да се даде кредит на доверие на съдиите на терена и те да вземат решението за дадена ситуация", заяви Иво Андреев. Той допълни, че реферите трябва да си задават въпроса дали решението на съдията на терена е очевидно грешно и тогава да се налага намесата на ВАР.

След това в темата с използването на ВАР се включи и Георги Кабаков, който обясни целия процес.

"Не е видимо, но е много продължителен момент от работа. Ние анализираме ситуации. Първо анализираме дали решението на терена е правилно, после дали има нужда от намеса на ВАР и после се фокусираме върху комуникацията. Идеята е да се намали до минимум времето за обсъждане и намеса на ВАР-съдията. Това трябва да намали още и още нервността на състезатели, треньори, публика. В България средното време е на 0.38 намеса в УЕФА - 0.42 при намеса. Стараем се да следваме нивото на УЕФА. Според ВАР-протокола, всеки един гол трябва да се разгледа, за да сме уверени, че няма нарушение. Няма как – това е един от задължителните моменти за преглед заедно с червен картон, дузпа и сбъркана идентичност".

Иво Андреев пък каза, че в последно време действително има разбиране - при засади и спорни ситуации за дузпи. "Футболистите вече са по-толерантни, изчакват какво ще бъде решението. Вероятно това е породено от това, което гледат в Европа и разбират, че ситуациите са сходни".