Черно море продължава похода си към шампионската титла след победа с 2:1 над гостуващия Ботев Враца в откриващата среща от 23-ия кръг в Първа лига. Ключова роля за успеха на „моряците“ изигра завърналият се в отбора Илиан Илиев – младши, който направи много силен повторен дебют с екипа на родния си клуб.

24-годишният офанзивен халф облече отново фланелката на варненци след 1007 дни и блесна на терена на стадион „Тича“. Той спечели дузпата за 1:0 в 39-ата минута, реализирана от Атанас Илиев за неговото осмо попадение от началото на сезона. В 71-ата минута пък Илиан Илиев-младши  центрира остро от фал в пеналта, където се стигна до автогол на Меси Биатумусока.

Надеждите на врачани върна Мирослав Миронов в 80-ата минута. Малко преди края треньорът на гостите Христо Янев получи червен картон и напусна зоната си.

С новите добавени 3 точки Черно море отново се върна на върха с актив от 51 точки, с 3 повече от Лудогорец, който е с 2 мача по-малко. Тимът от Враца пък се превърна в абонат на "моряците" в Първа лига, след като загуби за пети пореден път от Черно море. Врачани остават на предпоследната 15-та позиция с 13 пункта.

Логично срещата започва с опит за натиск на домакините. Врачани обаче успяваха да удържат набезите на „моряците“. В 11-ата минута  Пабло Гарсия изпревари Браян Переа и нахлу в наказателното поле, но стражът на гостите Федерико Бариос изби в корнер.

Малко след това Браян Переа направи пропуск за гостите след  удар с глава. Варненци отговориха с удар на Атанас Илиев, но стражът Бариос се справи.

В 39-ата минута завърналият се в Черно море след 1007 дни - Илиан Илиев - младши, спечели дузпа за своя отбор. Той нахлу в пеналта, където Мартин Ачков го подкоси и съдията Васил Минев посочи бялата точка. Отговорността пое Атанас Илиев, който матира Рубио, реализирайки 8-ия си гол от началото на сезона. Попадението е негово пето от дузпа от старта на кампанията.

Първият шанс след  антракта се откри пред Андреяс Калкан. Румънецът обаче стреля право в ръцете на  Бариос в 53-ата минута. Десетина минути по-късно  капитанът на "моряците" Даниел Димов отклони с глава хубаво центриране на Калкан от корнер, но кълбото мина встрани от целта. Последваха пропуски на Атанас Илиев и влезлият на смяна Едгар Пашеко. 

Логичното се случи в 71-ата минута, когато Черно море напълно заслужено удвои преднината си. Илиан Илиев-младши центрира от свободен удар, а при опита на Стефан Велев да изчисти топката тя се отби в гърба на Меси Биатумусока и влетя в мрежата на собствения му отбор - 2:0.

В 80-ата минута Ботев Враца се върна в мача чрез Мирослав Маринов. Той се разписа отблизо за 2:1.

В 88-ата минута  треньорът на Ботев Враца Христо Янев получи червен картон и се наложи да напусне техническата зона. Така той ще бъде наказан и няма да води врачани при домакинството на Арда Кърджали в следващия кръг от шампионата.

До края не се стигна до нов гол и Черно море заслужено спечели двубоя, превърнал се в отличен повторен дебют за Илиан Илиев-младши.

Черно море – Ботев Враца 2:1

Голмайстори: 1:0 Атанас Илиев (41 дузпа) , 2:0 Меси Биатумусока (71 авт.) , 2:1 – Мирослав Маринов – (80)

Червен картон: Христо Янев - Ботев Враца - 88

Черно море: 25. Иван Дюлгеров, 27. Даниел Димов, 3. Живко Атанасов, 2. Цветомир Панов, 6. Виктор Попов, 5. Пабло Гарсия, 71. Васил Панайотов, 33. Мишаел, 16. Аднреяс Калкан, 11. Илиан Илиев, 9. Атанас Илиев;

Ботев Враца: 34. Федерико Рубио, 21. Бубакар Траоре, 19. Браян Переа, 29. Мартин Бачев, 13. Мартин Ачков, 77. Стефан Велев, 27. Меси Биатумусока, 11. Ласана Н’диайе, 8. Клери Сербер, 18. Диого Барбоса, 23. Браян Мендоса.