Ако аз предам Димитър Бербатов, предавам българския футбол. Това заяви един от членовете на екипа на реализатор номер 1 в историята на националния отбор Стилиян Петров, който присъства на днешната съвместна пресконференция заедно и с Мартин Петров.

Стенли бе категоричен, че аматьорският ни футбол е оставен на произвола на съдбата и е много трудно да убедиш човек, който е изградил вече навици за определени неща. „Аматьорският футбол е на произвола на съдбата. Много трудно е да убедиш един човек, че навиците се променят. Но нещо ново ще донесе позитиви за тях, да развиват нови млади български футболисти. Надяваме се, че след нашите срещи сме променили тяхното мислене. Ние можем да обещаем това, което можем да изпълним“, започна той, а Мартин добави:

„Можем да обещаем на всички клубове, че щом сме поели ангажимент, ние ще го изпълним. Клубовете, разбира се, имат опасения, но ние ги уверяваме, че всичко ще бъде наред. Ние неколкократно апелираме за честен Конгрес. Да се надяваме, че този, който спечели, ще работи за благото на българския футбол. Надявам се клубовете да са узрели – непрекъснато получаваме сигнали за нередности. Когато имаш правилната стратегия и методология, всичко ще върви към добро“.

Стилиян, бивш капитан на представителния тим, не подмина проблемите в българския футбол и това, че ще бъде трудно те да бъдат изчистени след толкова дълго време. „Проблемите са доста. За съжаление, една система, която е работила толкова дълго време по един и същи начин, е трудно да бъде променена. В последните две седмици съм прозвънял на 350 клуба. Зоналните не осъзнават, че погубват децата. Има определени хора, които работят по този начин и винаги са свикнали да работят така – но ние сме извън системата. Това ще бъде най-голямата промяна в българския футбол – натискът, зависимостта, 20 топки, флагчета – това подтиска българския футбол, подтиска и вас като родители. Сблъскваме с неща, които не са в нашия капацитет. Тези навици трудно се променят – а промяната може да дойде от клубовете. Българският футболен съюз трябва да работи за интересите на клубовете, а не обратното. Имаме треньори, имаме методисти. Проблемите са много при нас, но ние не се отказваме и се надяваме, че българският футбол наистина е узрял за промяна“.

Той не отрече да се е срещал с политически партии и президенти на клубове – нещо, което намира за естествено, признавайки, че през годините не се е изградила комуникация с институциите. „Срещал съм се с политически партии, не го крия. Не може да обявиш нещо, без да си говорил с въпросните хора, които отговарят за него. Много ми е чудно – аз и с президенти съм се срещал, това е нормален процес. Начинът на работа, трябва да имаш комуникация с институциите. Всичко е договорено с държавните институции, с европейските програми, всяка една промяна е добре обмислена, за да можем да изпълним програмата“.

Стенли разкри, че е отказал да стане първи вицепрезидент в Изпълком на други от кандидатите за президент и изрази подкрепата си към Бербатов и екипа му. „Това е хубаво, че ме подкрепят, значи трябва да подкрепят и Димитър Бербатов. Част от кандидатите ме поканиха да бъда техен първи вицепрезидент, но аз категорично им отказах. Думата значи много, на това са ме научили. Това, което прави Димитър Бербатов и целият екип, е да се бори за доброто на българския футбол. Тези хора, които ни поставиха в това състояние, никога не са виновни. Независимо дали ще победим или не, аз съм с него до края. Много е лесно да раздвояваш. Аз съм поел ангажимент към българския футбол, към тях двамата и към целия екип. Ако аз предам Димитър Бербатов, предавам българския футбол. Мисля, че ще сме в тази конфигурация до края“.

„Това, което имаме като информация, знаем кой от кого е подкрепен и какво търсят на Конгреса. Михаил Касабов и Георги Иванов-Гонзо са разделени, там също има война, търсят се гласове. Петьо Костадинов е също част от това нещо. Георги Градев, който иска да направи нещо различно, бори се за някаква промяна – Жоро Захариев, Манол Иванов, търсят промяна. Михаил Касабов и Георги Иванов-Гонзо, такава е ситуацията, ще се опитат да си запазят тяхната структура – ако клубовете преценят, че тези хора могат да управляват още 20 години, това не е проблем. Ние сме направили анализ три години. Знаем кой работи и кой не работи, кои хора трябва да бъдат веднага сменени. Ние не агитираме, просто искаме едно честно гласуване – дали ще стане, понякога сме наивни, да се надяваме, че това ще стане“, каза още бившият футболист на Селтик и Астън Вила, а Мартин допълни:

„По срещите ни с клубовете имаше много оплаквания – от натиск. Говорили сме с клубовете. Всяко едно нещо, свързано с клубовете, ще се допитваме до тях. Ние не казваме, че сме на 100% научени, затова чухме и доста добри идеи. Искаме да работим взаимно, свързано, да си казват проблемите, за да вървим всичко заедно“.