Атанас Фурнаджиев беше гост в на БНТ в качеството си на член на новия Изпълнителен комитет на Българския футболен съюз (БФС), за да говори за предстоящите промени, които ще настъпят в централата и в родния футбол.

На първо време Фурнаджиев, който понастоящем изпълнява функциите и на председател на БФ Биатлон, изрази увереност, че няма да има проблеми с вписването на новия президент на БФС Георги Иванов, като отново подчерта, че техният екип е готов да работи с всеки, който желае да помага на българския футбол.

„Предполагам, че утре или най-късно във вторник ще бъдат подадени документите за вписването на новия Изпълком и на Георги Иванов като президент на БФС. Силно се надявам да няма проблеми, но в България всичко може да се очаква. Все пак това е казус от високо обществен интерес и ако има някакво обжалване, дано то да бъде разгледано приоритетно, за да не влизаме в съдебни битки. Както знаете, ние апелирахме за обединение в българския футбол и сме готови да работим с всички, които искат той да се развива“, започна Фурнаджиев, който разкри още какво го е накарало да се върне в структурите на БФС след пауза от две години.

„Още на самия Конгрес казах, че се отдръпнах от футбола преди две години, защото не виждах желание за промяна от колегите, с които работихме. Сега имах два сериозни разговора с Георги Иванов, в които той начерта стратегия. Неговите силни качества са, че е извървял целия път – от треньор през спортен директор в Локомотив Пд до технически директор в БФС. Той познава в детайли проблемите на футбола и знае какво трябва да се промени“, заяви още дългогодишният член на Изпълкома на БФС по време на ръководството на Борислав Михайлов.

Бившият председател на Дисциплинарната комисия към футболния съюз очерта и основната цел пред БФС оттук нататък – работа с детско-юношеските школи и стимулиране на треньорите в тях със средства, отпуснати от държавата.

„Най-важното е ние да започнем да произвеждаме футболисти. Има идея да се изпратят нашите треньори във водещите детско-юношески школи в Европа, за да бъдат имплементирани тамошните идеи у нас. Футболният съюз ще въведе и изисквания за това какви трябва да бъдат школите и специалистите в тях. Ще бъдат въведени и финансови стимули за тези клубове и школи, които спазват тези правила“, коментира Атанас Фурнаджиев.

„Футболът в днешно време изисква много големи средства и без съвместна работа с държавата нищо не може да се случи в тази посока. Въпросът е да има разбиране и от двете страни. Очакваме да се работи по нов начин с копиране на методиката от най-добрите европейски школи. Средствата за стимулиране на детско-юношеския футбол у нас трябва да бъдат за треньорите. Всички знаете, че ни предстоят избори след два месеца и се надявам да бъде излъчено едно стабилно правителство, с което да може да се разговаря“, продължи той.

В хода на интервюто Фурнаджиев сподели, че е получил покана от Георги Иванов да се завърне на поста вицепрезидент на БФС, като в същото време изрази позиция, че новият ръководител на централата е започнал с промените още със стъпването си в длъжност.

„Георги Иванов показа още от първия ден, че ще работи за промяна и тя вече се извършва, а това може само да ни радва. В сряда предстои да се проведе първият Изпълком, на който ще се обсъждат и кандидатурите за вицепрезидентите. Аз съм получил покана от Георги Иванов за този пост, но тепърва трябва да има гласуване, а след това ще станат ясни и какви ще бъдат евентуално функциите ми“, каза футболният функционер.

Председателят на БФ Биатлон призна още, че в действителност в последно време държавата е оставила спорта в миманса, но самият той вярва, че ще настъпи промяна, която в частност за футбола ще помогне за изграждането на нов национален стадион.

„Има едно усещане, че спортът е оставен в миманса. Аз се надявам това да се промени, защото в крайна сметка знаете какви средства се генерират от спорта и няма нищо лошо част от тях да се връщат обратно в него. Разбира се, че ни е необходим нов национален стадион. Всички държави в Европа построиха нови съоръжения. Инвестиция обаче е необходима не само в нов национален стадион, а и за цялостното подобряване на инфраструктурата у нас“, категоричен е Фурнаджиев.

„Оттук нататък всичко ще бъде абсолютно прозрачно и националният отбор ще домакинства там, където е най-изгодно за феновете и за футболния съюз“, допълни той.

Накрая членът на Изпълкома на БФС се върна и към Конгреса на централата от 15 март, споделяйки, че за него изборът на Георги Иванов е бил абсолютно честен и справедлив.

„Много пъти съм заявявал, че няма как да има манипулации, защото всичко се извършва прозрачно. Видяхте прозрачните урни, представителите на ФИФА и УЕФА… Мисля, че изборът беше абсолютно честен и справедлив и хората се довериха на човека с по-голям опит в лицето на Георги Иванов“, завърши Атанас Фурнаджиев.

Снимка: Lap.bg