БФС може да смени доставчика на ВАР-технологията, ако намери нов и по-добър доставчик, стана ясно след днешното заседание на изпълнителния комитет на Българския футболен съюз. Утвърденият за първи вицепрезидент на централата Атанас Фурнаджиев е натоварен да оглави комисия, която да провери и установи какви са условията, които могат да бъдат намерени в оферти на конкуренти на сегашния технологичен партньор за видеоасистент-съдиите (ВАР).

Фурнаджиев заяви, че БФС е доволен от компанията Hawk-Eye, но се проверяват и други възможности.

"Първо да кажа, че договорът с Hawk-Eye е до края на другата година или до финала на първенство 2024/25, т.е ние сме обезпечени със сегашната система ВАР до края на следващия сезон. И е абсолютно нормално, когато тръгнем да подновяваме един договор, да видим и конкуренцията какво предлага. И да вземем най-добрите условия за БФС. Така че точно с тази цел беше направена комисия, която да преговаря и да провери. Доволни сме от сегашния партньор, но все пак трябва да знаем и условията на конкурентите", заяви Фурнаджиев.

Новият първи вицепрезидент на БФС заяви, че има идея за разполагането на повече камери по стадионите и най-вече такива на линията на засадата. Но допълни, че всичко е въпрос на финансиране и на съгласуване на условията.

Днес на дербито между Лудогорец (Разград) и Левски в 27-ия кръг на Първа лига ще има трима ВАР-съдии. В европейски мащаб това не е нещо ново, тъй като на финалите в европейските турнири, арбитрите зад монитора са по трима. Но президентът на БФС Георги Иванов потвърди, че така ще бъде не само днес, а и в дербито Левски - ЦСКА.

"Ние сме за честното съдийство, за феърплея, който трябва да властва. Всички отбори трябва да бъдат равнопоставени. Затова има трима съдии във ВАР-стаята, предвид важността на мача. Трябва да бъдете сигурни, че ще има трима ВАР-арбитри и на дербито между Левски и ЦСКА. Така че това са нещата, които искаме да въведем. Да бъде прозрачно, да бъде феърплей и всички отбори да се чувстват равноправни. Лично аз вярвам във феърплея. И аз съм бил винаги човек, който е играл честно. Ако някой друг иска да играе по заобиколния начин, ние не можем да кажем дали ще го направи или не. Но нашето желание и моите инструкции към всички комисии, с които днес имах срещи, и с шефовете на съдиите в това число, е всичко да бъде по правилата", мотивира се Иванов.

По-рано днес Георги Иванов направи отчет за свършеното в първите си 20 дни на поста президент, обяви вицепрезидентите си и потвърди, че изпълнителният директор Борислав Попов запазва поста си и негова смяна не е коментирана.

Снимка: Lap.bg