Най-успешният български футболист за всички времена и една от емблемите на България по света Христо Стоичков зарадва стотици свои фенове в Шумен. Срещата с автограф се състоя в „Арена Шумен“, където на специална сцена носителят на „Златната топка“ за 1994 приветства шуменци. Гостуването му е по инициатива на Община Шумен под надслов „30 години от САЩ 1994“.

В зала „Арена Шумен“ той бе посрещнат от стотици запалянковци на футбола, които с нетърпение очакваха да се докоснат и да разговарят с него. Пред шуменци той си спомни за славните спортисти, които Шумен е дал– Цоньо Василев и Ивайло Киров. Говори за необходимостта да се възстанови Градския стадион „Панайот Волов“.

„Развълнуван съм, защото Шумен е един от градовете, където в далечната 1980-та година започнахме да играем с моя приятел Ивайло Киров. Тогава наш треньор беше Борислав Ангелов. Не мога да не спомена и Цоньо Василев, когото имах възможност да познавам лично. Спортисти е имало в този град и ще има. Надявам се, че в най-скоро време, в този град отново ще има медали от олимпиада и от световно първенство.“, каза Стоичков.

Той подари на кмета на Шумен проф. Христо Христов копие на наградата си за най-добър футболист „Златна топка“. От своя страна кметът го покани да пререже лентата на новия стадион, когато бъде реновиран.

“Това събитие е част от платформа ни, свързана със създаване на здраво наше поколение, а това можем да го постигнем чрез спорта. Целта ни е да дадем на нашите млади спортисти да се докоснат до звездата на Световния футбол Христо Стоичков. Ще се радвам той да им предаде своята любов към футбола и своята неповторима жажда за победа”, каза проф. Христов.

Преди да се срещне с феновете си Христо Стоичков даде пресконференция пред медиите в Шумен.

„Радвам се, че съм тук и имам възможност да се срещна с младите хора на Шумен. Да им предадем и да усетят тръпката, да видят откъде сме тръгнали. Шумен е град, който се е славил със спортни зали, в които са израснали големи спортисти. Трябва да се даде шанс на училищата отново да развиват спорта, да върнем децата отново в спортните зали“, каза Стоичков.

Талантливи изпълнители от СУ „Сава Доброплодни“ се погрижиха за доброто настроение на публиката. /БГНЕС