Ботев (Враца) победи Етър (ВТ) с 2:0 в среща от последния 30-и кръг на първенството в efbet Лига, като в този мач се срещнаха последните два отбора в редовния сезон. Успехът увеличи актива на врачани на 22 точки и те са на 6 от Локомотив (София), който е 14-и. Но Янев е доволен от точките и смята успехът за напълно заслужен. "Виолетовите" са на последното 16-о място само с 14 точки и при успех на Локомотив (София) над Ботев (Пловдив) в неделя ще изпадне и на теория във Втора лига.

"Заслужена победа за нас. Въпросът е, че двубоят, който изиграхме, е коренно различен от това, което искаме. Но създадохме ситуации за гол, успяхме да вкараме, не допуснахме попадение в нашата врата и това са неща, които са все позитивни за нашия отбор", започна Христо Янев след успеха, който увеличи актива на отбора му на 22 точки.

След това оцени и противника, но на първо място посочи треньора като фактор, макар виолетовите да са постигнали само една победа за цялата пролет до момента. "Аз мисля, че трябва да поздравим Светослав Петров и отбора на Етър за начина, по който промениха играта си. През второто полувреме това ни затрудни. Работата на Петров се вижда, но проблемът е, че той е в същата такава тежка ситуация, в каквато се намираме и ние. И всеки от нас трябва да търси максимума в много кратък период от време, за да промени облика на един тим, така че да е печеливш. Днес ние имахме късмет да отбележим гол при тази сгъстена защита, която те ни предложиха с пет човека в последната линия и трима пред тях. И това повлия, защото едно е да играеш с Ботев Пловдив – открити, отворени, друго е срещу отбор, който се защитава с девет души след линията на топката. И това ни затрудни. Но оказва влияние и мястото, на което се намираме, точковия актив, напрегнати сме и не показваме това, което можем да играем".

"Искахме да бъдем спокойни през второто полувреме, но да играем бързо с топката, за да не даваме възможност на Етър да се подрежда в защита бързо. Също така да сменяме фронта на атаката, да играем директно по фланговете. Знаем, че имаме хора, които могат да се надиграват един срещу един на фланга. За съжаление не се получи до последната минута, когато Бубакар избухна с едно индивидуално действие и даде перфектна топка за Дани Генов. Но това е лесно да се говори, когато сме отвън. Поздравявам моите футболисти за победата и не трябва да искаме нищо по-различно от това, което направихме днес.

Попитан какво точно носи в съблекалнята днешната победа, той каза: "Имаме надежда, а докато има надежда, трябва да се борим. И трябва да разчитаме на това другите отбори да бъдат сериозни в мачовете, които играят. Защото видяхме срещу нас Ботев (Пловдив) – уважавам ги много, излязоха и играха с най-доброто срещу нас. И това за мене е комплимент, защото означава, че оценяват стойностно нашия отбор. Надявам се останалите отбори също да бъдат сериозни и да играят така, както ние играем", завърши Янев.