Обвинението срещу Начо Пантелеев за катастрофата край великотърновското село Шереметя, довела до смъртта на футболния треньор Ферарио Спасов, е преквалифицирано като особено тежко. Това заплашва извършителя с до 12 години затвор, стана ясно от изявление на окръжния прокурор на Ловеч Валентин Вълков пред „Нова телевизия“.

Петорната автотехническа експертиза е категорична, че Начо Пантелеев е карал със 75 км/ч в над допустимата минимална скорост в участъка, където е станала катастрофата. Това означава, че е управлявал автомобила си със 165 км/ч. Така вече случаят е преквалифициран като особено тежък.

„Съобразявайки утежняващите вината обстоятелства, е налице особено тежък случай по смисъла на чл. 93. Такава е квалификацията при привличането му като обвиняем. Наказанието, което се предвижда е от 5 до 12 години лишаване от свобода“, заяви окръжния прокурор на Ловеч Валентин Вълков.

Очаква се до месец ловешката прокуратура да внесе обвинителен акт във Окръжен съд Велико Търново и делото по случая скоро да започне. Все още не се разкриват доказателствата, които утежняват обстоятелствата около катастрофата.

Защитата на Начо обяви, че има възможност той да признае вина. Така позициите на обвинението и защитата да съвпаднат и съдебното следствие да бъде съкратено.

Както е известно, на 11 ноември 2023 г. управляваният с превишена скорост спортен автомобил на Начо Пантелеев се блъска в колата на Ферарио Спасов край село Шереметя. Катастрофата е много тежка и води до смъртта на 61-годишния футболен треньор.

24-годишният Начо беше арестуван в Лясковец и след това освободен без дори да му бъде отнета шофьорската книжка. Последваха наказания и случаят беше прехвърлен на прокуратурата в Ловеч. В момента Пантелеев е на свобода с мярката за неотклонение подписка. Той често е проверяван от полицията във Велико Търново и не са открити никакви негови отсъствия.