Президентът на Българския футболен съюз (БФС) Георги Иванов беше специален гост на церемонията по награждаването на най-добрите млади футболисти в трите Елитни групи. Иванов заяви, че централата ще направи всичко възможно, за да подпомогне талантливите български играчи да стигнат върховете.

Също така той заяви, че очаква с нетърпение мачовете на националния отбор на България през юни като гост на Румъния и Словения и подчерта, че това са и последните проверки преди началото на Лигата на Нациите.

"При всички положения днешните награди са нещо положително за момчетата и се надявам да ги мотивира. Все пак някои от тях получиха награди и това трябва да ги накара да държат тези резултати, които са постигнали. Другите, които не бяха наградени, ще имат амбицията и мотивацията да стигнат до награди. Но най-важното от всичко е това нещо, което правим, да показваме тези млади футболисти на нашата общественост, защото това е бъдещето на България. И след години това ще бъдат футболиститe, с които или ще се гордеем, или ще се срамуваме. Зависи как сме работили", каза Иванов.

Последва въпрос към президента на БФС дали в централата мислят за ограничителни или рестриктивни мерки за повече български футболисти в Първа лига. Но Иванов смята, че не това е правилният начин.

"Ние от две години и половина изключително много работим в детско-юношеския футбол. Аз съм го казвал и преди. Ако искаме да имаме добри играчи, трябва да наблегнем там, да обучим треньорите, защото те са много важни и не може да има добри футболисти, ако няма добри треньори. И да направим така, че да има условия за тези млади футболисти да растат. Амбицията ни е това да продължи в дългосрочен план. Но да се налагат правила, не е нужно в момента. Важното е да работим добре в детско-юношеския футбол и да правим играчи. Знаете, че в професионалния спорт конкуренцията е изключително свирепа. Но това, което виждаме в тези 15, 16, 17-годишни момчета, смятам след време България ще има много добри играчи".

След това той говори за предстоящите мачове на националния отбор. На 4-и юни лъвовете гостуват на Румъния в Букурещ, а на 8-и юни – на Словения в Любляна.

"Ще се срещнем с два много сериозни противника, които знаете – играят на Европейските финали. За нас е важно да видим до къде сме, да се подготвим за Лигата на нациите. Резултатите са важни винаги, когато националният отбор играе, дори и в контролни срещи. По отношение на клубния футбол се надявам всички отбори, които участват в европейските турнири, да стигнат до групови фази и да покажат най-доброто си лице. Все пак ние представяме България в Европа. За националния отбор се надявам да спечели Лигата на Нациите и да положим една основа. Вече две години изграждаме отбор с млади футболисти и е крайно време да видим плодовете на този процес".

Вчера Иванов официално беше вписан в Търговския регистър като президент на БФС, след като до момента имаше две жалби. Те обаче бяха оттеглени и сега административни пречки няма. "Колко е важно вписването? Не е било такава разлика. В момента има няколко неща, които трябва да променим, да направим някакви реформи. Които без вписването нямаше как да се случи. Така като завършат първенствата, когато всичко е по-спокойно, има неща за подготвяне за следващия сезон".

"Не мога да кажа точно дали има отбор, който ще прекъсне скоро хегемонията на Лудогорец. Но е факт, че за тези години Лудогорец показва развитие, за да стигне до тук. 13-те им титли не са случайни. Пожелавам успех на всички отбори и нека най-достойният да спечели шампионата догодина".

Националният отбор на България ще домакинства в Пловдив в мачовете си до Нова година, каза  още Иванов. БФС ще се възползва от най-новия изграден стадион у нас - "Христо Ботев", за да посреща противниците. "Смятам, че едно прекрасно съоръжение е стадион "Христо Ботев" и националният отбор ще изпита удоволствие, а и зрителите ще се чувстват комфортно да гледат мачовете там. За нас по принцип инфраструктурата е важен приоритет за нас. Много е важно държавата да помогне за изглаждането на тази структура. И всички структури да работим заедно – Министерство на спорта, Футболен съюз. Всички, които отговарят – да помогне и да се изградят нови игрища. Ако искаме да създаваме футболисти, това е водещото".