Джон Хигинс победи Джъд Тръмп с 18-15 фрейма на финала на световното първенство по снукър в шефийлдския театър Крусибъл.

Шотландецът печели короната в кралската билярдна игра за четвърти път, с което записа името си със златни букви в историята на играта.

Единствените играчи, които са печелили повече титли от Хигинс в Крусибъл са Стив Дейвис и Стивън Хендри.

Четвъртата и последна сесия от финалния двубой започна при резултат 13-12 за Хигинс.

Двубоят бе подновен с много добра серия от 38 точки на Тръмп, но младият англичанин вкара бялата в джоба, като по този начин даде възможност на своя съперник да излезе на масата.

Хигинс се възползва, наниза 62 точки и спечели своя пети пореден фрейм в двубоя, което бе и най-дългата му серия във финалния сблъсък.

При 12-14 Тръмп бе опрян до стената. Две малки серии  донесоха на Тръмп 78 точки и той намали изоставането си на 13-14 фрейма, като младокът спря серията от поредни партии, които отидоха в актива на неговия далеч по-именит опонент.

Следващата партия може да се нарече "проклятието на черната топка". След малка серия Джъд Тръмп пропусна черната от нейната оригинална позиция, след това Хигинс нижеше отличен брейк, когато при силен удар по същата черна, за същия джоб, пропусна вкарването с "километър".

Ударът бе толкова силен, че черната топка отскочи на 10 сантиметра над масата, тупна се 3-4 пъти и така Тръмп отново получи право да играе, като пропускът на Хигинс отново хвърли сенките на съмненията към него, припомняйки какво се случи преди година, когато шотландецът бе уловен да приема подкуп от 300 хиляди паунда от журналисти на Би Би Си, които той прие за хора от "руската мафия".

Тръмп изравни: 14-14 фрейма, вкарвайки синята, която бе неговият фреймбол.

Следващата партия започна с 51 точки на младока, който при фантастичен кенън шот се затвори за черната, тъй като червена топка застана на пътя на бялата и серията на англичанина трябваше да спре. Това бе вторият подобен случай за вечерта, при който късметът обръщаше гръб на англичанина.

Последва размяна на сейфти-удари, Хигинс се оказа по-хитър от своя съперник и след взаимна размяна на грешни удари шотландецът разчисти до розова топка и поведе с 15-14 части.

Размяна на сейфти удари, излизане от позиция, дълги вкарвания, лесни грешки и гонитба по цветните топки изпъстриха следващия фрейм, който се оказа и най-продължителният в срещата до този момент.

Както можеше да се предположи, опитният тактик Хигинс надделя, поведе с 16-14 партии и така се доближи само на два фрейма до своята четвърта световна титла.

Във фрейм №31 Хигинс започна с брейк от 46 точки, но сгреши, което бе отличен шанс за Тръмп. И англичанинът го използва, вкарвайки топка след топка на разработената маса, като по този начин той намали пасива си на 15-16 фрейма.

Следващата партия стартира със страхотна дълга червена на Тръмп, който конструира брейк, затвори се за червена и игра сейфти. Хигинс показа невероятни умения в разчистването на масата в един от най-красивите брейкове на турнира, когато славният майстор вкарваше страхотни удари от трудни позиции.

При розова и черна на масата Тръмп търсеше необходимия му снукър, но розовата топка бе вкарана от шотландеца, който поведе със 17-15 части, като в цялата история на Крусибъл има само още един случай, в която шампионът е изоставал с този резултат.

Опрян до стената, само на фрейм от загубата, Тръмп започна със серия от 60 точки, когато сгреши розова от нейната оригинална позиция, даде възможност на Хигинс и шотландецът разчисти до последната червена, но не се пласира добре за нея.

Последва неуспешен опит за вкарване на Хигинс, който остави червената за "жълтия" джоб и Джъд Тръмп я вкара, след което влезе в "зоната на снукърите".

При 32 точки аванс и 27 на масата, Хигинс започна да търси необходимите му два снукъра.

Шотландецът вкара жълта, зелена, кафява и синя и постави снукър зад розова. Тръмп пропусна и Хигинс си взе нужните точки от снукър, вкара розовата с невероятен крос-дабъл, след което реализира и черната, като по този начин Хигинс стана световен шампион по снукър за четвърти път!