Хокеистите на Питсбърг ще бъдат съперник на Сан Хосе във финала за купа „Стенли“ в НХЛ. Тази нощ Пингвините победиха Тампа Бей у дома с 2:1 и затвориха серията с 4-3 победи, стигайки до първия си финал в лигата от 2009-а година. 

В лагера на Лайтнинг се надяваха да получат вдъхновение от капитана си Стивън Стамкос, който нарави дебют в плейофите, след като не бе играл почти два месеца заради контузия, но това не стана. 

Домакините не оставиха съмнение в превъзходството си, като стреляха точно 39 пъти, срещу само 17 за Тампа Бей и изиграха много силен мач в защита. 

Всички шайби паднаха във втората третина, като в герой за победителите се превърна новобранеца Брайън Ръст, който се разписа на два пъти. Вторият му гол се оказа много важен, тъй като падна само 30 секунди след изравнителното попадение на Джонатан Друин. Той отбеляза, след като вратарят Андрей Василевски не успя да затисне шайбата, отскочила от мантинелата и това се оказа решаващо. 

Така Питсбърг прекъсна серията си от 3 поредни загуби в решаващи 7-и мачове и ще има домакинско предимство срещу Сан Хосе, като серията започва в началото на другата седмица.