Българските състезатели завоюваха отборната купа за шампион на Европейския турнир по таекуон-до ITF "BULGARIA OPEN 2017" в Благоевград, след като спечелиха 97 медала (25 златни, 24 сребърни и 48 бронзови).

Надпреварата се проведе през уикенда за 16-и пореден път, като участие взеха 573 състезатели от България, Македония, Гърция, Сърбия, Румъния, Словения, Австрия, Босна и Херцеговина, Чехия, Италия, Уелс, Англия, Русия, Хърватия в дисциплините спаринг-индивидуално и спаринг-отборно във възрастовите групи: деца (10-11 години), деца (12-13 г.), девойки и юноши (младша 14-15 г.), юноши и девойки ( старша, 16-17 г.) , мъже и жени над 18 години.

"Не може да не сме доволни от родното представяне, защото спечелихме близо 100 медала. Най-радващото за мен е, че при децата, юношите и девойките имахме голям успех, което е предпоставка за отлични бъдещи резултати от големи първенства. Огромна благодарност искам да изкажа на всички треньори от клубовете в България, които показаха, че се работи правилно и професионално в залите по отношение на тренировъчния процес. Щастлив съм от  думите на Майкъл Пруит (президент на Европейската федерация по таекуон-до ITF), който ни даде за пример като организатори на турнири. Постарахме се доста, за да оправдаем очакванията и да се говори с уважение за България. Над 50 човека екип бяха ангажирани с проявата, които работиха почти денонощно. Прекрасно е да чуеш поздравления от всички гости за усилията и цялостната организация", коментира след края на турнира президентът на БФТаекуон-до ITF Марио Богданов.

BULGARIA OPEN 2017 се проведе по новите правила на ITF, които включваха разглеждане на спорните ситуации  само и единствено по видео запис при протест, като срещата беше спирана до изясняване на казуса. Зачиташе се единствено чистото игрово време.