Храненето на спортистите трябва да е балансирано. Този факт е пряко свързан с цената на огромно количество енергия и сила при продължителни физически натоварвания. Засилената тренировка кара тялото да работи в интензивен ритъм.

За да възстановите лесно и бързо енергийните разходи и винаги да поддържате форма, трябва да ядете естествени, здравословни, висококалорични хранителни съставки.

Хранене за спортисти: основни понятия и принципи

Постигането на най-високи нива в спорта насърчава спортистите да спазват строга диета. Ето защо правилното хранене съдържа в арсенала си продуктите, необходими на спортистите, въз основа на следните принципи:

• тренировъчното хранене изисква ежедневна храна с достатъчно ниво на енергийни показатели, витамини, минерали и други микроелементи;

• трябва да добавите всички видове биологично активни добавки с естествен произход, за да нормализирате метаболизма и да активирате метаболитния процес;

• храненето на спортистите трябва да се променя, тъй като то зависи пряко от телесното тегло (намаляване, увеличаване или поддържане на едно тегло).

За да не предизвикате енергиен дисбаланс и да не повлияете на жизнените функции на тялото на спортиста (дихателни, храносмилателни или сърдечно-съдови), определено трябва да следите качеството на използваните хранителни вещества. Следователно спортистите ядат изключително здравословни, високоекологични храни без съдържанието на генетични модификатори и други химически елементи.

Ролята на доброто хранене в живота на спортистите

Спортистите се хранят пълноценно, като внимателно следят количеството на консумираните калории, протеини, мазнини и въглехидрати. Балансираното хранене за културисти е на първо място здравословните, естествени, животински или зеленчукови продукти, правилно разпределени през целия ден.

По правило рецептите за спортисти изискват стриктно планиране и изчисляване, според процентните норми и съотношението на протеини, мазнини и въглехидрати. Това се дължи на различни възможности за физическа активност и спорт. Следователно правилното хранене, богато на витамини е повече от конкретно и трябва да отговаря на следните изисквания:

• обогатено с всички видове микроелементи;

• постоянство и нормализиране на буквално всички обменни процеси;

• спазване на показателите за тонизирана морфология, като регулирате и поддържате теглото на цялото тяло.

Диетата за спортиста, базирана на свежи и висококачествени продукти, ви позволява да забравите за непредвидени нездравословни ситуации: болести, наранявания, изтощение, дисбаланс и т.н.

Основни принципи на спортната диета

Здравословното хранене, независимо от спорта, изисква спортистите да консумират големи количества вода и строго определено количество калории и елементи, които ще попълнят разходите на жизненоважни органи. Храната за спортисти изисква прием на естествени протеиново-въглехидратни компоненти и ненаситени мазнини.

Диетата за спортисти, първо, започва с броене на калории въз основа на необходимата порция протеини. Това се дължи на спорта и необходимата физика. В крайна сметка, протеиновите съставки са „основа” за растежа на мускулите. Ако целта е да отслабнете, „изсушите“, техният брой е желателно да се сведе до минимум.

Точно като нивото на консумирания протеин, въглехидратите се изчисляват въз основа на степента на скоростта на насищане. Те могат да бъдат абсорбирани бавно или трудно и дълго от клетките на тялото. За да усвоите много полезни вещества, трябва да предприемете разумен подход към консумацията на мазнини.

Световната здравна организация публикува основните принципи, на които се основава балансираната диета на спортистите:

• всеки ден трябва да се консумират задушени зеленчуци, пресни плодове (поне 400-500 г);

• предвид скоростта на храносмилането на плодовете, те трябва да се ядат половин час, час преди основното хранене;

• кореноплодите, съдържащи много нишесте (картофи), трябва да бъдат ограничени поради високото съдържание на витамин С;

• употребата на трансмазнини до 1% и мазнини с различен произход до 10% намалява риска от сърдечни заболявания, диабет;

• пържените храни са строго забранени, тъй като омега-3,6,9 се превръщат в токсични, отровни вещества;

• сол и захар не трябва да надвишават 10% от дневната норма;

• преди 14:00 часа трябва да ядете колкото е възможно повече въглехидрати и мазни храни, например пица от foodpanda, която е отличен и вкусен източник на възстановяване след тежки натоварвания. В състава си класическите варианти за пица са доста балансирани в съотношението на протеини, мазнини и въглехидрати.;

• вечерята трябва да е 3 часа преди лягане или 1,5 часа, ако става въпрос за млечни продукти.

Съставът на диетата на спортиста

Характеристиките на рационално съставеното хранене на спортистите са в задължителното присъствие на следните компоненти:

• протеини - от 30 до 35%;

• мазнини - от 10 до 20%;

• въглехидрати - от 50 до 60%.

Изготвя се индивидуално меню в зависимост от пол, възраст, брой тренировки, поставени цели и необходими задачи.