Страшно много време отделихме на нещата, които не можем да правим по време на частичния локдаун, който е в сила до 21 декември. Всички понасяме ограничения в различна степен и мащаб, но съществуват възможности, решения и алтернативни форми на дейност и спорт.

Каква е формулата срещу застоял начин на живот, небалансирано хранене и то без никакво специално оборудване?

"Спортът вкъщи е мисия възможна. Тренировките в зала не могат да се заменят и нямат аналог. Може да се тренира вкъщи, но не е същото. Можем да сме изобретателни и да си направим чудесна тренировка, дори без оборудване", каза кондиционният и фитнес инструктор Мартин Митев за "България сутрин".

Според него едно от най-важните неща е мотивацията, а много от хората изпитват затруднения да се мотивират, когато тренират сами.

"В кросфита сме като семейство, тренираме заедно и се справяме заедно във всяка тренировка. Това е основната мотивация за всеки", добави инструкторът в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му липсата на движение и каквато и да е активност е пагубна.

"По 8-10-12 часа прекарват хората пред компютъра. Обездвижването, вредната храна - това води до негативни последици физически, а и емоционално трупаме негативни запаси в дългосрочен план. Голяма част от клиентите, които доста време спортуват, вече изкараха вируса, и то доста леко", посочи Мартин Митев.

Той разкри и формулата си за тренировките вкъщи. Инструкторът добави, че за упражненията вкъщи могат да се използват и ластици, въжета, тежести. 

"С интензивни кардио упражнения може да подобрим аеробния капацитет и да имаме по-добро здраве на респираторната система. Има го и забавния елемент, трябва да бъдем изобретателни и да се справим с тази ситуация", смята Митев.

Вижте целия разговор във видеото.