Не съществува сценарий, при който Олимпийските игри в Токио през 2021 г. да бъдат отменени. Такова мнение изказа губернаторът на Токио Юрико Койке пред AFP.

Тя е уверена, че опитът от провеждането на Игрите в японската столица ще окаже влияние на бъдещи мероприятия като Зимните игри през 2022 в Пекин и лятната Олимпиада през 2024 г. в Париж. Койке призна, че повечето японци са настроени срещу провеждането на Игрите догодина, но е убедена, че тези страхове могат да бъдат преодолени.

“Японската общественост и жителите на Токио следят внимателно текущото развитие на събитията”, каза Койке. Тя допълни, че няма обстоятелства, които могат да отменят провеждането на Олимпиадата. “Гражданите по света разглеждат Олимпиадата в Токио като символ на това как човечеството ще победи коронавируса. Ако Токио не предприеме всички усилия срещу коронавируса, какво ще се случи с Париж след четири години? Мисля, че сме длъжни да проведем успешно Олимпиадата в Токио, това ще окаже сериозно влияние на Игрите в Париж”, каза губернаторът.

Олимпиадата в Токио трябваше да се проведе от 24 юли до 9 август тази година, но заради пандемията от коронавирус съревнованията бяха преместени с една година и ще се състоят в периода 23 юли – 8 август 2021 г. /БГНЕС

Още през есента японският премиер обеща да проведе Олимпиадата догодина. Вижте във видеото какво каза Йошихиде Суга тогава