Повторното отлагане на Летните олимпийски игри в Токио не е възможно и не се обмисля. Това каза Тоширо Муто, генерален секретар на Организационния комитет на Токио 2020, в интервю за японската агенция Киодо.

"Има хора, които казват, че Игрите трябва да бъдат отложени отново, но от моя гледна точка това е просто невъзможно. Провеждането на игрите през юли е последната възможна опция", каза Муто.

В началото на годината президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах изрази подобна позиция.

Според много анкети, проведени през последните месеци, преобладаващото мнозинство от жителите на Япония се противопоставят на домакинството на Олимпийските игри в Токио това лято поради разпространението на коронавируса. По-специално, според анкета от януари на вестник "Асахи", поне 86% от жителите на страната са против провеждането на Игрите.

В момента японските власти обмислят въпроса за отказ да приемат чуждестранни фенове на олимпиадата, както и за въвеждането на рязко ограничение на присъствието на състезанията на местните жители заради пандемията. Очаква се окончателното решение по този въпрос да бъде взето до края на март.