Дебютът при мъжете на 16-годишния феномен от Червен бряг Карлос Насар предизвика световен трус. На такава възраст подобен дебют е правил единствено легендата на българските и турските щанги Наим Сюлейманов, станал Сюлейманоглу след преместването си в югоизточната ни съседка през 1986 г.

Същото може да се каже и за дебюта на Иля Илин (Казахстан), който стана световен шампион за мъже едва 17-годишен през 2005 година в Доха.

Всъщност приликите в дебютите между Наим и Карлос са удивителни. Свързва ги освен това, че те са едва 16-годишни, когато за първи път участват при мъжете на голямо първенство, а и фактът че го правят в един и същи град – Москва.

Наим дебютира през 1983 година за феноменалната чета на Иван Абаджиев на световното и европейско първенство в руската столица и остава втори, на 2,5 кг от победителя Оксен Мирзоян (СССР). Наим чупи и два световни рекорда в кат. 56 кг – 130 кг в изхвърлянето и 290 кг в двубоя. Второ постижение е подобрено малко по-късно от Мирзоян в последния му опит, с който става шампион.

Онзи ден Карлос остана само на 1 кг в двубоя от новия-стар еврошампион Антонино Пицолато (Ит). Карлос направи нов европейски рекорд в изтласкването от 206 кг. Това е само на 1 кг от световния рекорд, който е 207.

Преди да се пуснат при мъжете и Наим, и Карлос имат световни титли при подрастващите. Наим е №1 на планетата от шампионата за юноши през 1982 година в Сао Пауло, Бразилия, когато в категория 52 кг побеждава в последния си опит своя добър приятел и съотборник от тима на България Нено Терзийски.

Карлос Насар пък преди две години стана световен шампион за кадети. Направи го в кат. 73 кг на първенството в столицата на хазарта Лас Вегас.

Карлос, чийто личен треньор и откривател в Червен бряг е Илиян Илиев, има и две европейски титли при кадетите. През 2018-а той триумфира в Сан Донато Миланезе, а през 2019-а и в изралеския град Ейлат.

Още едно нещо свързва първите години при мъжете на Наим и Карлос. А именно – двамата пропускат първата възможност да участват на олимпийски игри. Наим е тотален фаворит за златото в кат. 56 кг на олимпиадата в Лос Анджелис 1984, но България се присъединява към бойкота на СССР на тези Игри, и това лишава не само Наим, а и още десетки велики български спортисти от заслужени титли и медали.

Карлос от своя страна ще пропусне олимпиадата в Токио това лято. Просто там квалификационната система е много сложна, като трябва всеки щангист да има записано поне едно участие в три различни цикъла по пътя към Токио. Ако някой пропусне дори един цикъл, отпада от битката за квотите. Карлос не участва в първите два цикъла, а само в третия, част от който е европейското в Москва. Дори то е последният шанс за трупане на точки на щангистите от Стария континент.

България има право на две квоти при мъжете за Токио. Едната на 100 процента отива при Божидар Андреев (73 кг). Той е трети в момента в олимпийската ранглиста, от която влизат първите 8. Точките от участието му в Москва ще бъдат добавени към актива му след края на европейското и те ще му стигнат за участие в Япония.

За втората квота ще спорят двама наши щангисти – пресният европейски шампион в кат. 61 кг Стилян Гроздев и Христо Христов на 109 кг. Състезанието на варненеца в Москва е утре и при добро класиране и висок резултат, шансовете му за участие в Токио ставата неимоверно големи. Така че треньорът Иван Иванов ще избира втория ни участник на олимпиадата между Стилян Гроздев и най-вероятно Христо Христов.

ГЕОРГИ ПЕХЛИВАНОВ, "Мач Телеграф"