19-годишният Христо Христов извоюва нови два сребърни медала, с което приключи страхотното българско представяне на европейското първенство по вдигане на тежести в Москва. В олимпийската категория 109 килограма, той събра двубой от 406 кг, което му беше достатъчно за среброто в крайното класиране, след като преди това си бе осигурил второто място в изхвърлянето.

Още преди паузата двама от фаворитите с най-високи заявки бяха на косъм да запишат нула. Арменецът Симон Мартиросян и украинецът Дмитро Чумак едвам се измъкнаха с трудни последни опити. Нашето момче премина без проблеми през 181 кг и 186 кг и въпреки неуспеха си на 190 кг спечели среброто в движението. В изтласкването Христо първо вдигна 214 кг, след това поиска 6 кг повече и не сполучи, но в последния си опит ги закова над главата за среброто и в крайното класиране, предава БНР. Само с един килограм повече шампион стана Дмитро Чумак, с което Украйна ни задмина в класирането по медали. Бронзът в категорията бе за руснака Тимур Наниев с 401 кг, а изхвърлилият се в заявките Мартиросян тотално се провали с нула на 227 кг.

С категорията на Христо Христов завърши нашето участие на първенството в Москва. Българите се връщат с три златни, три сребърни сребърен и един бронзов медала в двубоите, след титлите на Надежда Мей-Нгуен, Ангел Русев и Стилян Гроздев, вторите места на Ивана Петрова, Карло Насар и Христо Христов и бронзът на Валентин Генчев. В общото подреждане по всички отличия в движенията нашите са с 8 златни, 8 сребърни и 3 бронзов медала. На косъм от медалите в двубоя останаха Божидар Андреев, Юндер Бейтула, Дейвид Фишеров и Васил Маринов. Всичките дни с наше участие печелехме с отличия.

Това е най-доброто класиране на страната ни на европейски първенства от 17 година насам. За последно повече от двама шампиони имахме през 2004 година в Киев. С отличното представяне в руската столица България почти сигурно си осигури максимума от две квоти при мъжете за олимпиадата в Токио това лято. След младежкото световно през май в Ташкент ще бъдат оповестени окончателните участници, които се определят според ранглистите. С шансове от нашите са Божидар Андреев, Стилян Гроздев и Христо Христов, които единствени са в Топ 10 и имат участия на големи първенства и турнири в задължителните три периода през последните години. Виза за Токио получават първите 8 в ранглистите, плюс най-добрите от континенталните шампионати, съобразени с максималните квоти на всяка една държава.

Последната група български щангисти се завръщат в София днес, с полет през Истанбул, който се очаква на Терминал 2 в 20.35 часа. Сред тях ще бъде медалистите Дейвид Фишеров и Христо Христов, старши треньорът Иван Иванов и президентът на БФВТ Неделчо Колев.