Българският национален ансамбъл по художествена гимнастика спечели втори златен медал от Световната купа в Баку, след като завърши на първо място във финала на пет топки. Вчера грациите ни триумфираха в многобоя в столицата на Азербайджан, а днес те бяха най-добри и във финала на пет топки.

Възпитаничките на Евесела Димитров в състав Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова получиха оценка от 45.600 точки (36.700 за трудност и 8.900 за изпълнение). По този начин те оставиха зад себе си ансамблите на Италия (44.550) и Азербайджан (44.000), които също се качиха на почетната стълбичка. По-късно днес българският ансамбъл ще има възможност да направи хеттрик с успех във финала на три обръча и два чифта бухалки.

В индивидуалното Боряна Калейн добави сребърен и бронзов медал в отделните финали след вчерашното си сребро в многобоя. Калейн завърши на трето място във финала на топка с 26.100 точки, а изпълнението и с бухалки бе оценено с 27.400, като пред нея се нареди единствено Линой Ашрам от Израел с 27.800. Другата ни представителка в индивидуалното Катрин Тасева записа пето място във финала на обръч. За двете ни гимнастички предстои участите във финала на лента.

Така равносметката на България от турнира до момента е четири медала - два златни на ансамбъла и два на Боряна Калейн - сребро в многобоя и бронз на топка.