До 3000 бегачи ще стартират в 38-то издание на Софийския маратон, предаде БГНЕС. На пресконференция в зала „Родина“ на Националния стадион бяха дадени подробности относно предстоящото състезание, което ще се проведе на 10 октомври в столицата.

Дистанцията от 42.195 км започва в 09:30 часа на площад „Княз Александър Батенберг“, а след това на всеки десет минути тръгват състезателите в полумаратона и дистанцията от 10 км.

На събитието присъстваха един от организаторите на маратона и заместник-председател на „София – европейска столица на спорта“ Анатоли Илиев, спортният директор на Българска федерация по лека атлетика Диян Драшков, спортният директор на Софийския маратон Даниел Дуков, директорът на аварийна помощ и превенция към Столична община Красимир Димитров и началникът на сектор Общинска полиция към СДВР главен инспектор Кирил Лозанов.

„Успяваме вече толкова години този маратон да го надграждаме – естествено, това се случва с помощта на много хора. Столична община всяка година помага на маратона. Тази година маратонът ще се проведе по същия маршрут, който е лицензиран от две години, и по улиците на София ще премине с около 3000 бегачи.

600 човека ще бягат на 42 км, над 1000 ще бягат на 21 км, и десетката, за която се записват в последния момент, също ще бъдат над 1000-1200. Всяка година маратонът се провежда по централната градска част, стартовете са през десет минути и дават възможности на всеки един от участниците да премине по своя маршрут. Маратонът е републикански шампионат на 42 км, участват всички елитни български бегачи“, заяви Илиев.

Той се надява да не се случват инциденти, подобно на този от миналата година, когато участник предизвика инцидент, избутвайки една от състезателките от Сърбия. „Наградният фонд е 75 000 лв. Джакпотът е преразпределен от миналата година, като се взеха резултатите на следващите състезатели, които не са хванати с допинг. Всичко е направено както трябва".

"За инцидента, който стана миналата година – такъв инцидент се случва на 30 години един път, другото е, че този човек беше разпознат след четири часа и всъщност си понесе своите последствия. Ние сме направили всичко възможно това да не се повтаря, но в края на краищата има неща, които не зависят от който и да е организатор. Смятаме, че такъв инцидент няма да има“, каза още Илиев.