Световноизвестният цирков артист Енчо Керязов призна, че е изненадан от липсата на уважение в успешните ни спортисти. Той даде за пример големи имена като Христо Стоичков, Стефка Костадинова, Димитър Бербатов и други, които са оплюти у нас. Керязов изрази мнение, че талантливите ни спортисти трябва да бъдат промотирани и да бъдат пример за подражание. 

„Имах голяма доза късмет, защото аз наистина попаднах в спортна зала по акробатика, където тренираха най-добрите. Аз тренирах при човек, който вече беше три пъти световен шампион – Димитър Минчев. Аз виждах, че човек от моя град побеждава света и в моята детска глава е, че няма друг такъв клуб в света. Но в същото време няма друг такъв смешен клуб в света, защото ние буквално тренирахме в две стаи. Но аз виждах, че там стават шампиони – смешен, несмешен клуб…но това е клубът на шампионите. Този клуб създаде много световни шампиони и това по някакъв начин ни запали“, каза Керязов в подкаста „Фактор“.

„Трябва да се промотират успешните спортисти. За да видят младите деца, че този човек е на почит. А не – какво като си станал европейски шампион по лека атлетика. Аз не те знам кой си! Трябва да се създаде изключително голямо уважени към тези хора, защото тези хора са първи в Европа и в света в своята област. Да не са първи, трети да са, десети да са. Тези хора трябва да са пример, а не някои деца, чийто бащи са им дали една кола или са им купили два телефона и той е пример за подражание. А спортистите какво правят – трудят се по 4-5 часа на ден, тренират със скъсани гуменки и треньорите им обикалят фирмите като просяци, за да ги питат за 20 лв., за да отидеш на лагер и тн. Говоря тези неща от опит, защото виждам колко много деца минават през нас и колко деца се обръщат към нас за такава помощ. Аз ако съм млад човек и ти си европейски шампион – за какво ми е да ставам като теб! Какво като си европейски или световен шампион! Това нещо няма никаква логика. Този човек трябва да е на почит. Но тези хора не са интересни за медиите. Няма я тази жълтина и клюка.

Докато навън хората уважават успехите. Неслучайно хората са казали: „Първо успей навън, при нас лесно ще стане“. И то е точно така. При мен е точно същият пример. 2007 година спечелих най-престижната награда в света на цирка „Сребърен клоун“ в Монте Карло и колко година след това ИКАР за цирково изкуство от съюза на артистите в България. У нас не успяваме да се гордеем и да си пазим успелите хора. Ние по-скоро ще ги дръпнем надолу. Нещо ни е объркано и затова цялата ни държава върви така. Никъде го няма това. Ние сме феномен.

Имаме световни имена в спорта – естествено, Христо Стоичков стои над всичко и така трябва да бъде. Но имаме много - Стефка Костадинова, Димитър Бербатов, Йордан Йовчев, Станка Златева, Петър Стойчев…много. И дори и те са оплюти в България. Дори и за тях все намираме нещо. Затова сме така. Ние просто не искаме да се оправим. Все чакаме някой да ни оправи. Ама, няма кой да ти помогне. Ти не искаш да си помогнеш, кой чакаш да ти помогне. Няма кой да дойде и да ти помогне.

Няма как спортистите ни да имат самочувствие, след като твойте хора не те уважават. Трябва да се променят тотално нещата. Уважението е важно. Да оставим парите настрана. Най-фрапантният случай е едно момче, което има медал от Младежката олимпиада в Рио де Жанейро. В момента работи в Бургаския затвор. Преди 4 години го наградихме. Но няма как да продължи да се занимава със спорт. Дават му по 500 лв. на месец, а вече е на 20 години. И какво като е с медал от Олимпиадата?!? Ето това се получава. Просто не си уважаваме елитните спортисти“, каза още той.

От години Енчо Керязов и фондацията му награждават успелите деца на България. 11-то издание на „Нощ на звездите“ тази година ще бъде в Деня на детето – на 1 юни в Античния театър в Пловдив.

„Тази парична стипендия няма да промени живота им и аз съм наясно с това нещо. Нашата цел е да ги направим значими. Аз знам колко важно е това нещо. Когато си на 14 години и излезеш пред пълна зала, и покажат на всички твоите постижения. Знам каква ще бъде емоцията за това дете. Някои родители ни казват, че децата им буквално не спят с дни от тази емоция и този адреналин. Основната ни цел да вдъхнем увереност на тези деца“, каза още Енчо Керязов.

„В толкова мащабен шоу-проект аз не съм участвал и не съм наблюдавал. С толкова титулувани артисти и такава симбиоза между различни жанрове. Трябва изключително много време това нещо да се стикова и да стане като „Цирк дьо Солей“ например. Те го подготвят по 6 месеца, ние не разполагаме с този ресурс от време. Но участниците ни са топ артисти и те не биха си позволили толкова титулувани артисти на едно място. Получавам все повече и повече обаждания от непознати артисти, които искат да участват. Първо, защото ще излязат на сцената със световни звезди. Използваме огромен ресурс за заснемането на това шоу и тези артисти използват това нещо, за да си правят реклама. Припознават и каузата. Искат и те да бъдат част от това нещо. Но аз изключително внимателно подбирам участниците. Защото не гоня време да го направя 5 часа, а търся нещо изключително стойностно. Все пак е „Нощ на звездите“, добави Енчо Керязов.