Украинският президент Володимир Зеленски за пореден път заяви, че е против участието на руски спортисти на Олимпийските игри в Париж през 2024 г., предаде ДПА.

"Обсъдихме дипломатически стъпки за прекратяване на войната. Подчертах, че спортистите от Руската федерация не трябва да участват в Олимпийските игри в Париж през 2024 г.", написа той в "Туитър", след като проведе телефонен с френския президент Еманюел Макрон.

През декември Зеленски поиска от президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах да остави в сила за постоянно забраната за участие на руски спортисти в международни състезания.

Олимпийската среща на върха на 9 декември допусна възможността атлетите от Русия и Беларус да се завърнат на международни състезания въпреки руската инвазия в Украйна.  Тогава Олимпийски съвет на Азия (ОСА) поиска да се обсъди евентуалното разрешаване на спортистите от двете страни да участват в състезания под негова егида, при условие че те се състезават под неутрален флаг и без да се изпълняват националните им химни. Участниците в срещата се съгласиха да проучат тази възможност.