Българският олимпийски комитет потвърди своята позиция от 28 юни по повод дисциплинарното наказание на българския шампион по плуване Антъни Иванов.  По информация на БОК Спортният арбитражен съд (КАС) е лишил Иванов от състезателни права за две години заради нарушение на антидоринговите правила, заради което той ще пропусне олимпийските игри в Париж през следващото лято, което беше оспорено от адвоката на спортиста Георги Градев.

"Дисциплинарното наказание "лишаване от състезателни права за срок от 2 години" на българския шампион по плуване Антъни Иванов е потвърдено с Решение от 26.06.2023 година на Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана, това е и единственият съдебен акт, за който представители на Комитета са били надлежно уведомени.

БОК не е обвързан от евентуално издадени други актове по други производство в резултат действията на защитата на Антъни, която продължава да експлоатира всякакви процесуални способи, за да се създаде впечатлението, че решението на Дисциплинарната комисия при БОК, потвърдено от Арбитражния съд в Лозана, може да бъде заобиколено. За пълнота може да се добави, че всички искания до Арбитражния съд, подадени от г-н Градев след обявяването на решението, са оставени без уважение.

БОК изразява съжаление, че в крайна сметка забавянето на изтърпяването на наказанието няма как да бъде в интерес нито на състезателя, нито на българския спорт", се казва в днешното второ съобщение на централата по случая с Иванов.