Първите български представители на Световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 години в Пловдив Иван Янкулов и Цветомир Малинов се класираха за полуфиналите в дисциплината двойка без кърмчия.

Националите спечелиха своята първа серия в конкуренцията на Румъния, Франция, Канада, Тайван и лодката на Дзианис Климиато и Александър Яскел, които се състезават като индивидуални неутрални атлети. Янкулов и Малинов стигнаха до първото място, след като изминаха дистанцията от 2000 метра за време 6:40:97 минути. 

Нашите спечелиха серията със силен финален спринт, с 48 стотни пред румънците, които също продължават напред. От другите две серии директно на полуфиналите, които са в петък, се класираха екипажите на Италия, Великобритания, Австралия и Германия.

Другият ни участник днес – Емил Нейков, трябва да премине през репешажите на скиф, за да стигне до полуфиналите. Световният шампион от 2021 г. в дисциплината финишира втори в своята трета серия и утре ще гребе в още една гонка, за да опита да продължи напред. 

Победител в серията стана Майлс Деверо от Великобритания, който измина дистанцията от 2000 м за 6:58:45 минути и намери директно място на полуфиналите. Нейков остана на 5 секунди от победителя.

Снимка: БТА